Een consortium onder leiding van Shell gaat het tweede windpark Borssele van 700 MW bouwen, en de subsidie die daarvoor nodig is bereikt een laagterecord.

Minister Kamp van Economische Zaken maakte vandaag bekend dat het consortium het windpark gaat aanleggen voor een subsidieprijs van 5,45 eurocent per kWh. Het maximum subsidiebedrag dat de overheid beschikbaar stelde was 11,975 eurocent.  Een en ander betekent dat de overheid aan subsidie veel minder kwijt is dan oorspronkelijk in het Energieakkoord geraamd.

De vier kavels van windpark Borssele. Illustratie TenneT.

Het consortium bestaat uit olie- en gasbedrijf Shell, offshore-installatiebedrijf Van Oord, stroomproducent Eneco en de financieringsmaatschappij Diamond Generating Europe Limited. Deze laatste is een volledige dochter van windturbineleverancier Mitsubishi. Het consortium deed ook een bieding voor het eerste Borssele-windpark, maar verloor toen.

Voor het nieuwe Borssele-windpark (Borssele III en IV) deden zeven partijen een bod hoeveel subsidie ze per kWh nodig denken te hebben. De partij die het laagste subsidiebedrag vraagt is de winnaar. Ervan uitgaande dat de partijen met het park winst willen maken, betekent dit dat de offshore windstroom steeds goedkoper wordt geproduceerd. Die kostprijs waar bedrijven mee rekenen wordt overigens nooit bekend gemaakt omdat die wordt gerekend tot bedrijfsgevoelige informatie.

De twee Borssele-biedingen.

Bij de vorige biedingsronde voor het eerste en even grote Borssele-windpark (Borssele I en II) won het Deense energiebedrijf Dong met een bod van 7,27 cent subsidie per kWh. ('Laagterecord kostprijs windenergie'). Het is niet uitgesloten dat het consortium onder leiding van Shell nu extra laag heeft geboden om deze tender binnen te kunnen halen. Shell is er namelijk op gebrand zich nadrukkelijker op de duurzame energiemarkt te manifesteren.

De Borssele-windparken liggen 22 km voor de Zeeuwse kust en zullen vanaf medio 2020 stroom gaan leveren. Er staan nu nog drie andere offshore windparken van elk 700 MW op het programma, waarvoor later biedingen worden gedaan. De totale tender van 3500 MW moet uiterlijk in 2023 stroom produceren.

De subsidie op de windenergie wordt gefinancierd uit het zogeheten SDE+-fonds (Subsidieregeling Duurzame Energie). Die dekt het verschilt tussen het bedrag van de - winnende - bieding en de elektriciteitsprijs op de markt, minus enkele afslagen. Gebaseerd op een prognose van die marktprijs verwacht minister Kamp dat de nieuwe Borssele-windparken alleen de eerste helft van de subsidieperiode van vijftien jaar voor ondersteuning in aanmerking komt, en  wel voor een bedrag van in totaal 300  miljoen euro. Het geld in het SDE+fonds  komt overigens niet van de Rijksbegroting, maar van een toeslag op ieders energierekening van 0,0056 cent per kWh stroom en 0,0113 cent per m3 gas.
 

Openingsfoto Dick Hill.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.