
Europees ruimtevaartbedrijf lanceert eerste raket
De eerste lancering door een Europees ruimtevaartbedrijf om een baan om de aarde te bereiken, is zondag geëindigd in een ontploffing. Toch spreekt Isar Aerospace zelf van een succes.
De lancering van de 28 meter lange Spectrum-raket van het Duitse bedrijf vond gisteren plaats in het hoge noorden van Noorwegen. Op Andøya Spaceport, gelegen op een eiland hemelsbreed tachtig kilometer ten noordwesten van het stadje Narvik, kwam de raket om half een ’s middags los van de grond. Het was een vertrouwd gezicht voor wie de ruimtevaart volgt; alleen vinden dergelijke lanceringen nooit vanaf het Europese vasteland, Rusland niet meegerekend, plaats.

Data verzamelen
De raket viel na dertig seconden weer omlaag, na actief afbreken van de lancering, zo is in onderstaande video te zien, en explodeerde in zee. Toch spreken de bestuurders van het bij München gevestigde Isar Aerospace van een succes. De eerste lancering van hun Spectrum-raket duurde lang genoeg om een grote hoeveelheid data te verzamelen waarvan de ingenieurs van het bedrijf kunnen leren op weg naar volgende lanceringen. ‘Onze eerste lancering voldeed aan al onze verwachtingen’, zegt ceo en medeoprichter Daniel Metzler in een persbericht.
‘We hadden een nette liftoff, een vlucht van dertig seconden en we waren zelfs in de gelegenheid om het Flight Termination System te testen. Met dit resultaat kijken we met vertrouwen uit naar de volgende vlucht.’ Het genoemde systeem dient om een raket die uit koers raakt, uit veiligheidsoverweging op te blazen, hetgeen hier gebeurde.
Nummer twee en drie
De lanceerinstallatie van Isar Aerospace in Noorwegen is intact gebleven. Dat is van belang voor de toekomstige lanceringen. Isar bouwt op dit moment al aan raket nummer twee en drie van het type Spectrum. Het bedrijf heeft niet alleen zijn eerste raket gebouwd, maar ook de productielijn opgezet voor het bouwen van de raketten, zegt Bulent Altan, bestuursvoorzitter van Isar Aerospace en voormalig ingenieur bij SpaceX, in het persbericht.
‘Met een maximale lading van duizend kilogram bewijzen we een echte oplossing te zijn voor het grootste deel van de wereldwijde marktvraag naar flexibele en kostenefficiënte lanceerdiensten.’ Daarmee gaat het bedrijf de concurrentie aan met Rocket Lab uit Nieuw-Zeeland en Firefly uit de Verenigde Staten (lees ook: ‘Revolutie in rakettenland’), die al met regelmaat raketten met satellieten aan boord lanceren. Het is voor Europa strategisch interessant om ook zelf in staat te zijn kleinere satellieten in een baan om de aarde te brengen (lees ook: ‘Galileo houdt Europa’s navigatie onafhankelijk’).
Europese bedrijven
Er staan nog meer Europese bedrijven te trappelen om raketten te lanceren. Zo werkt het eveneens Duitse bedrijf Rocket Factory Augsburg aan zijn eigen raket, meldt NRC. Nog iets minder ver gevorderd zijn het Spaanse bedrijf PLD Aerospace, het Franse Maiaspace, en de Franse startup Latitude, schrijft de krant.
Raketvliegtuig
Een wat ongewone aanpak wordt gehanteerd door het deels Nederlandse Dawn Aerospace, waar we eerder over schreven. Dat ontwikkelt een raketvliegtuig dat na afleveren van satellieten in hun baan, weer terugkeert naar aarde, en kan landen als een gewoon vliegtuig.
Openingsbeeld: de lancering van de eerste raket van Isar Aerospace, 30 maart 2025 in Noorwegen. Foto: Isar Aerospace, Brady Kenniston, NASASpaceflight.com