Een nieuwe printplaat komt in de buurt van onze hersenen qua rekensnelheid en zuinigheid - en gaat daarmee alle bestaande PCs voorbij.



De droom van een computerbouwer is het nabootsen van het menselijk brein. Niets elektronisch komt in de buurt van de efficiëntie en snelheid van onze hersenpan - als ons brein een computer zou zijn, zou deze minstens 10.000 keer zuiniger zijn dan de gangbare computers en praktisch oneindig veel sneller.

Bio-ingenieurs van de Amerikaanse Stnaford University lijken nu een stapje dichter bij de droom in de buurt. Ze hebben een printplaat gebouwd die een beetje in de buurt komt van de menselijke rekenkracht. De plaat is volgens de makers 9000 keer sneller dan een gemiddelde pc en verbruikt maar een fractie van de energie: 40.000 keer minder.

In totaal zijn bevat de plaat zestien chips, die slim samenwerken om zo de verbindingen in het brein te simuleren. Samen staan ze voor ongeveer een miljoen hersencellen - een fractie in vergelijking met de 80 miljard die mensen hebben. Bovendien verbruikt het brein maar drie keer zoveel energie, ondanks dat het 80.000 keer zoveel rekenkracht heeft. Met andere woorden: deze uitvinding is nog lang niet het perfecte computerbrein.

Daar komt ook nog eens de niet geringe prijs bij. Alle zestien chips zijn 'custom made' en kosten samen 40.000 dollar. De onderzoekers hebben echter goede hoop dat die prijs omlaag kan: ze willen oudere chips gaan gebruiken en alleen de architectuur van de plaat behouden. Daarmee zou de plaat in de toekomst naar 400 dollar kunnen en daarmee ook commercieel bruikbaar worden.

Over de hele wereld zijn computerdeskundigen aan het werk om een werkend computerbrein te maken. Het 'Human Brain Project' dat de EU opstartte probeert bijvoorbeeld een volledig mensenbrein te simuleren op een supercomputer. De VS hebben een andere aanpak gekozen: zij moedigen kleinere teams aan om nieuwe hardware uit te vinden, die kan helpen om bepaalde functionaliteit van de hersenen na te bootsen. De uitvinding van Stanford is onderdeel van dit project: ze kregen vijf miljoen om hun prototype te ontwikkelen.