
De dokter heeft nu tijd voor u
Ik heb een ontzettend lieve huisarts (niet die op de foto). Hij bezit die geweldige combinatie van oprechte belangstelling, jaren ervaring in de zorg en een enorm empathisch vermogen.
Toch kijkt hij mij, die zeldzame keren dat ik bij hem op het spreekuur kom, de helft van de tijd niet aan. Zijn blik is dan op een beeldscherm gericht, zijn vingers ratelen over het toetsenbord. Even snel de symptomen van mijn mannengriep intikken, informatie opzoeken of simpelweg mijn dossier bijwerken. Tik tik tik.
Dat zit me toch niet helemaal lekker. Als ik met klachten bij de huisarts kom, verlang ik zijn volledige aandacht. Ik weet heus wel dat hij hoort wat ik zeg terwijl hij alvast wat notities uittikt, maar 100 procent echte onversneden aandacht voor mij is het niet.
Dat moet toch beter kunnen. Dat vindt ook Philips Healthcare, waar ik onlangs een rondleiding kreeg. De innovatiebaas van het bedrijf, Shez Partovi, gaf een inkijkje in de toekomst van de zorg, met de focus op – en dat klinkt misschien tegenstrijdig – computers, data en kunstmatige intelligentie.
Vind je dit onderwerp interessant? Beluister dan ook de podcast die we onlangs opnamen over dit onderwerp: ‘AI in de zorg: wat mogen we daarvan verwachten?’
Maar eerst gaf hij een ontluisterend beeld dat zorgverleners – artsen, assistenten, therapeuten en verplegend personeel – hem schetsen: die komen allemaal om in het werk. En dan vooral vanwege al die administratieve handelingen die van hen worden verwacht. Het invullen van formulieren, het afleggen van verantwoording of het e-mailen met collega’s. Wie in de zorg werkt, zit de helft van de tijd op de computer. Het gevolg is dat het plezier in het werk, die intrinsieke drive, langzaam verdwijnt. Werkelijk contact maken met zieke mensen, hen helpen: dat is waarom mensen ooit in deze sector gingen werken.
Maar er komen oplossingen. Wat te denken van een systeem dat bij de huisarts op de tafel staat en het gesprek woord voor woord opneemt en feilloos omzet in tekst. De huisarts kan later altijd teruggrijpen op deze gespreksnotities en heeft op het moment zelf alle aandacht voor de patiënt.
Zo’n systeem kan ook in het ziekenhuis het gesprek vastleggen waarin de arts de uitslag van een test of scan aan de patiënt vertelt. Zeker als de emoties dan hoog oplopen, blijft daar vaak niets van hangen. Ontzettend waardevol om thuis nog even alles rustig terug te lezen.
AI belooft in de zorg nog veel meer. De nieuwste Philips MRI-scanner is al drie keer zo snel klaar dankzij neurale netwerken die storende ruis uit de plaatjes verwijderen. Algoritmen schieten overwerkte radiologen te hulp door voorwerk te doen bij het analyseren van scans. Een elektronische pleister monitort de patiënt thuis op hartritmestoornissen.
Zoals Partovi het verwoordde: ‘Laat de computer doen waar die goed in is.’
Deze column verscheen eerder in het januarinummer van De Ingenieur. Probeer De Ingenieur eens drie maanden uit!
Openingsbeeld: Depositphotos