Het internet verbruikt evenveel energie als de luchtvaart. Bitcoin, dat bijvoorbeeld meer stroom verbruikt dan Servië, laat eens te meer zien wat een stroomslurper ICT kan zijn. Toch zijn er nauwelijks bekende keurmerken of groene alternatieven. Als milieubewuste consument heb je op het web maar weinig te kiezen. Hoe komt dat, en kan het anders?

Het energieverbruik van een Facebookpost of Snapchat-foto is natuurlijk erg laag. Maar de combinatie van miljarden mensen die dagelijks meerdere posts maken zorgt ervoor dat het toch optelt.

Het grootste deel van het energieverbruik komt van de datacentra. Daar wordt een groot deel van de berekeningen gedaan, en de centra slurpen energie. Het is ook de reden dat de bitcoin zoveel stroom kost: door de groeiende populariteit en het expres ingewikkelde algoritme, vereist die veel rekenkracht (lees: 'Bitcoin blijkt een energieslurper'). Dat betekent dat er veel datacentra nodig zijn, en zo groeien de energiekosten van de bitcoin.

 

Energie is niet gratis

Maar er is hoop. Want hoewel de consument weinig alternatieven heeft (er is bijvoorbeld niet een gegarandeerd groene internetprovider) weten bedrijven wél dat de energiekosten omlaag moeten. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee: energie is niet gratis. Dus hebben slimme ict-experts de afgelopen jaren steeds zuiniger hardware gebouwd en zijn datacentra, in ieder geval in Nederland, vaak klimaatneutraal. Door zonnepanelen en windmolens is er alleen nog groene energie nodig, en door bijvoorbeeld speciale koelingssystemen aan te leggen daalt de benodigde energiehoeveelheid (lees 'Nieuwe koeling spaart energie datacenter')

Helaas is het groene datacenter nog niet in de hele wereld doorgebroken. En de vraag naar meer rekenkracht voor het internet zal blijven groeien. Of de ingenieurs de groeiende vraag bij kunnen benen? Op dit moment is de rek eruit qua hardware, dus proberen onderzoekers onder andere de netwerkstructuur van het web zo efficiënt mogelijk te maken. Soms is daarmee een besparing van tientallen procent mogelijk. Daarnaast wordt gewerkt aan optische chips die minder energie nodig hebben (lees 'Nederlandse bedrijven pionieren met chips op licht')

Wil je het volledige verhaal over zuiniger internet uit het decembernummer van De Ingenieur lezen? Koop de digitale versie van ons eindejaarsnummer voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25% - een digitaal jaarabonement van12 nummers voor € 69.

Beeld: Jorge Jorquera