Een elegant alternatief voor fossiele brandstoffen is CO2 direct uit de lucht filteren en omzetten tot een basisstof voor chemicaliën en brandstof. Engelse onderzoekers bedachten een reactor die dit in één keer kan op basis van zonne-energie.

Sommige bedrijven verminderen hun CO2-uitstoot door dit broeikasgas af te vangen en ondergronds op te slaan. Duurzaamheidshoogleraar Erwin Reisner van de University of Cambridge ziet deze strategie als een excuus om fossiele brandstoffen te kunnen blijven verbranden. Bovenal betreurt hij dat met deze techniek verder geen gebruik wordt gemaakt van het afgevangen koolstofdioxide. Zijn nieuwe reactor op zonne-energie doet dat wel en zet afgevangen CO2 gelijk om in brandstof.

CO2 afvangen

Dit werkt als volgt: gedurende de nacht vangt de reactor CO2 af met aminefilters, standaardfilters die overal worden ingezet om CO2 af te vangen. De zon verhit de filters overdag tot 80 à 100 graden Celsius zodat de afgevangen CO2 weer vrijkomt en de chemische reactiemolen in kan. Deze on-Engelse temperaturen bereikt Reisner door met spiegels zonnestralen te concentreren en de CO2-houdende filters met lichtabsorberende tape te beplakken.

Eenmaal losgeweekt uit de filters reageert CO2 met behulp van zonlicht en een katalyserend halfgeleiderpoeder van oxiden en zware metalen tot syngas: een mengsel van CO en H2. Dat is de basis voor brandstof en allerlei chemicaliën, die normaal gesproken van fossiele brandstoffen worden gemaakt.

Erwin Reiser (left) en Sayan Kar (right) ontwikkelde de zonnereactor. Foto: Cambridge Universiteit

Autonoom

De reactor kan los van energienetwerken opereren en door één persoon worden bediend. De onder­zoeker denkt dat de CO2-omzetter in eerste instantie vooral geschikt is voor gemeenschappen in afgelegen gebieden zonder toegang tot fossiele grondstoffen. Later dit jaar, na nog een aantal experimenten, wil de maker de reactor op grotere schaal uittesten.

Openingsfoto: Cambridge Universiteit