Ten Zuidwesten van Breda, tussen de stad en de A16 in, verschijnt begin september een zonnecentrale. De 1,6 megawatt die de 7000 zonnepanelen op gaan wekken, kwam op een bijzondere manier tot stand: het publiek investeerde zelf en financierde zo het zonnepark.

Afgelopen zondag sloot de crowdfundactie; in totaal investeerden 717 mensen samen bijna negen ton in het project. Het is daarmee de grootste met crowdfunding mogelijk gemaakte zonnecentrale van Nederland.

Een gebied van 1,8 hectare zal straks volstaan met zonnepanelen. Het geheel is zo opgebouwd dat het de grond niet beschadigd en makkelijk te verplaatsen is. De campagne om burgers geld te laten geven begon in december 2014 en eindigde begin deze maand. De teller eindige op 884.000 euro, genoeg om het park te financieren. Hoewel het park aanvankelijk 1,5 miljoen wilde ophalen, kan het volgens ing. Edwin Waelput van ZonneWIJde dankzij de lage rente ook met de helft. 'We proberen iedereen die investeert en rendement van rond de 4 procent te geven. Dat kan als we ongeveer de helft van de kosten ophalen via crowdfunding en de rest bij een bank lenen. Bovendien hebben we een SDE-subsidie gekregen van de overheid.'

De meer dan 700 deelnemers hebben een aanzienlijke som geld ingelegd. Het gemiddeld ingelegde bedrag bedraagt 1200 euro. Toch mocht iedereen meedoen vanaf 25 euro of meer. 'Het moet een project voor iedereen zijn; ook als je geen eigen huis hebt, of in een flat woont, of het gewoon niet mooi vind, moet je kunnen investeren in zonne-energie.' Vandaar de lage instapgrens voor het project. Bovendien mag iedere investeerder gebruik maken van zijn eigen stroom. 'Als je investeert en bij Greenchoice zit, het bedrijf dat de stroom van ons gaat afnemen, kan je een deel van je energierekening wegstrepen.' De centrale zal in totaal voor zo'n 450 huishoudens 100% groene energie leveren.

Europese panelen

Het project zelf is gemaakt om zoveel mogelijk energie te leveren. Vandaar dat ZonneWIJde koos voor Europese zonnepanelen die per vierkante meter veel opleveren en al een paar jaar op de markt zijn. 'De Tsjechische panelen die we gebruiken hebben weinig kinderziekten en áls er iets misgaat weten we snel een oplossing te vinden. Dat is wel zo handig.' Het piekvermogen van een paneel ligt op 260 Watt, lager dan een paar van de nieuwste generatie zonnecellen. 'Maar die zijn vaak nog niet op de markt of hebben nog veel kinderziekten. We willen graag zekerheid.'

ZonneWIJde is al vijf jaar aan de gang. Voordat Waelput en collega's hun idee aan het publiek konden tonen, moesten ze echter zeker weten dat het allemaal goedgekeurd zou worden. 'Dat duurde wel even; de banken konden zich er wel in vinden, maar sommige ambtenaren hadden zo hun twijfels bij de haalbaarheid. Energiecentrales zijn onbekend terrein voor hen, en dat soort nieuwe dingen lijken altijd onzekerder.' Uiteindelijk is het ze echter wel gelukt en gezien de snelheid waarmee het publiek het project sponsorde zaten veel inwoners van Breda hierop te wachten. 'Onder onze investeerders zitten trouwens niet alleen Bredanaars; zo'n twintig procent komt uit de rest van Nederland.' Dat is bijzonder voor zo'n lokaal project, en het laat wellicht ook zien dat er behoefte is aan een alternatief voor de massale wind- en zonnefabrieken van de grote energiebedrijven.

De komende maanden zal de bouw beginnen, maar dankzij het eenvoudige systeem, dat geen heien of andere verbouwingen vereist, kan het begin september al operationeel. De centrale gaat dan meteen op maximaal vermogen draaien, waarbij als alles goed gaat 1,6 GWh per jaar geleverd zal worden.