Terwijl de gas- en elektriciteitsprijzen de pan uit rijzen, worden zonnecellen steeds goed­koper. Een Brits bedrijf zet goedkope en duurzame zonne-energie om in warmte voor industriële processen. 
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.



Elektriciteit uit zonnecellen

Veel bedrijven verbruiken nog altijd veel gas om heet water en stoom te genereren. Dat geldt onder meer voor processen in onder meer de farmaceutische, papier- en voedselindustrie en in brouwerijen.

Het Britse Caldera wil die gasproductie geheel of gedeeltelijk vervangen door elektriciteit uit zonnecellen. Die zijn te installeren op het fabrieksterrein, het dak of op een stuk land in de omgeving.

De stroom gaat via een privékabel naar de fabriek. De goedkoop opgewekte elektriciteit wordt omgezet in warmte en opgeslagen in een reeks grote warmtecellen ter grootte van flinke olievaten.



Aluminium en basalt

De cellen zijn gevuld met een composietmateriaal van gerecycled aluminium en basalt, oftewel goedkoop vulkanisch gesteente, in vacuümisolatie. Dit materiaal kan heel efficiënt temperaturen van 200 tot 500 graden Celsius vasthouden.

Door het materiaal heen lopen enkele elektrisch geleidende buizen die de warmte afgeven en waterbuizen om warmte op te nemen. De warmte wordt on demand vrijgegeven als heet water of stoom met een temperatuur van 80 tot 200 graden Celsius.


Terugverdientijd van zes jaar 

Volgens een analyse van energieconsultant Gemserv zou het systeem de bedrijfsenergierekening met 45 procent kunnen verminderen. Die berekening is gebaseerd op een bestaand Brits voedselproductiebedrijf dat een eigen zonnepark van zeven megawatt gebruikt.

De installatie zou ruim een miljoen euro per jaar besparen en zichzelf binnen zes jaar terugverdienen. Dit zou bovendien leiden tot een besparing van duizend ton CO2 per jaar.


Overheidssubsidie

Caldera richt zich in Groot-Brittannië op fabrieken die industriële stoom gebruiken, wat goed is voor ruim 30 procent van het landelijke industriële energieverbruik. Het bedrijf kreeg 4,9 miljoen euro van de het Britse ministerie van enerigeveiligheid om een demonstratiesite te bouwen. Daarnaast hebben ze ongeveer een miljoen euro opgehaald bij investeerders.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Caldera