
Welk team van techniekstudenten wint?
Voor de vierde keer op rij wordt dit jaar op de Dag van de Ingenieur de KIVI Engineering Student Team Award uitgereikt, aan het technische studententeam dat zich het sterkst weet te onderscheiden op basis van teamgeest, innovatiekracht, maatschappelijke impact en expertise. De finale gaat tussen Delft, Eindhoven of Enschede.
KIVI Engineering Student Team Award
Op instigatie van dit blad en prinses Mabel riep KIVI in 2022 de KIVI Engineering Student Team Award in het leven. Deze prijs voor studententeams is bedoeld om toekomstige ingenieurs een boost te geven, te tonen waartoe zij in teamverband in staat zijn en grotere bekendheid te geven aan hun innovatieve projecten. Voor de onderscheiding komen studententeams in aanmerking die zich onderscheiden op basis van teamgeest, innovatiekracht, maatschappelijke impact en expertise.
Delft Hyperloop
TU Delft
Aantal leden 40
Actief sinds 2006

De studenten van Delft Hyperloop hebben de lat dit jaar hoog gelegd: als eerste studententeam ter wereld willen ze een hyperloopsysteem op ware grootte neerzetten.
Na jaren experimenteren met schaalmodellen, is het team vastbesloten met de DH09 het razendsnelle transportsysteem van de toekomst een volgende, grote stap vooruit te helpen. In het European Hyperloop Center in Veendam, waar in juli de internationale hyperloopweek plaatsvindt, wordt vervolgens de proef op de som genomen.
Dat de Delftenaren tot bijzondere dingen in staat zijn (van snelheidsrecords tot succesvolle baanwissels), hebben ze al meer dan eens bewezen. Al het werk van dit jaar moet duidelijk maken hoe de hyperloopinfrastructuur er precies zal uitzien.
Solar Boat Twente
Universiteit Twente & Saxion
Aantal leden: 24
Actief sinds: 2016

Het sleutelwoord van Solar Boat Twente is teamgeest. Als een hechte groep werken de 24 studenten een jaar lang aan een heldere missie: een duurzame impact hebben op de maritieme sector door een innovatieve en volledig duurzame raceboot te bouwen.
Kenmerkend voor de Twentse zonneboot is het compleet elektronische controlesysteem voor de aansturing van de watervleugels, waar de concurrenten dit juist mechanisch oplossen. Die vleugels laten de boot ‘vliegen’, waardoor de waterweerstand laag blijft.
Met een Nederlands kampioenschap, een elfstedentocht en een zonnebootrace op het Balatonmeer in Hongarije op de planning wordt het een druk jaar – en een buitenkans voor de teamleden om te bewijzen dat ze op het juiste spoor zitten. •
University Racing Eindhoven
TU Eindhoven, Fontys, Summa, Sint Lucas, HAN
Aantal leden: 74
Actief sinds: 2003

Komende zomer verschijnt er weer een nieuwe, Eindhovense raceauto aan de start van internationale wedstrijden. De deadline is krap: binnen een jaar moeten de studenten die autonome, elektrische auto volledig ontwerpen, bouwen en testen. En dan te bedenken dat zo’n auto liefst 5300 onderdelen telt, elk op zijn eigen manier geoptimaliseerd.
Gelukkig is University Racing Eindhoven niet alleen een zeer ervaren, professioneel opgezet team met tientallen leden verdeeld over veertien afdelingen, ook is er omheen een heel netwerk gegroeid van partners en leveranciers.
Het begint allemaal bij diepgaande kennis van de techniek, maar daarnaast wil het team ook maatschappelijke impact hebben, onder het motto educating the engineers of the future.
Foto boven: De winnaar van vorig jaar, Team Solid uit Eindhoven. Foto: Look J. Boden