Waterturbine in de Dommel
Een waterturbine in een stuw van de Dommel levert energie voor ruim 150 huishoudens, zo concludeert afstudeerder Jean Ingabire.
Model van de schroefturbine in de Dommel biuj de stuw vcan St. Michielsgestel.
Stroomopwekking in de langzaamstromende Nederlandse rivieren kwam tot op heden niet van de grond: het levert onvoldoende op. Student Jean Sauveur Ingabire toonde in zijn scriptie echter aan dat een hydrodynamische schroef jaarlijks zo'n 0,73 GWh kan produceren.
Ingabire, afkomstig uit Rwanda, studeerde de afgelopen anderhalf jaar bij de Unesco-IHE hydrologische opleiding in Delft. In zijn eigen land met veel bergstromen, dat kampt met gebrek aan elektriciteitsvoorziening, verwacht hij veel van het gebruik van kleinschalige hydropower. In Nederland deed hij onderzoek naar toepassing daarvan, om uit te rekenen of elektriciteitsopwekking met behulp van de waterstroom voldoende zou opleveren.
Gegevens over het debiet in de rivier van de afgelopen tien jaar leverde hem inzicht in de fluctuaties bij de stuw van St. Michielsgestel. 'Daaruit bleek ook dat een van de drie openingen in de stuw eigenlijk nooit wordt gebruikt, die is dus prima geschikt om een waterturbine te installeren.'
Hij vergeleek verschillend turbinemodellen en selecteerde de waterschroef. 'Die is bij een bepaald aanbod niet het meest efficiënt, maar is over de hele range van het fluctuerend debiet wel het meest breed inzetbaar.'
De turbine van 150 kW kost met installatie en al driekwart miljoen euro, wat de stroom met zo'n € 0,20/kWh inderdaad vrij duur maakt.