Voorhoofdsensor meet thuis slaapgedrag
Wie mogelijk lijdt aan slaapapneu hoeft wat Beddr betreft binnenkort niet meer naar een slaapkliniek. Het Amerikaanse bedrijf komt namelijk met een sensor waarmee je thuis je slaapgedrag kunt meten.
Ongeveer een op de vijf Nederlanders heeft slaapproblemen. Deze mensen vallen bijvoorbeeld moeilijk in slaap of worden vroeg wakker. Een mogelijke oorzaak van zulke problemen is slaapapneu. Daarbij treedt meer dan vijf keer per uur een adempauze van minimaal 10 s op. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals chronische vermoeidheid, depressie en diabetes – maar slaapapneu wordt vaak pas na jaren geconstateerd. Het Amerikaanse bedrijf Beddr biedt nu een simpele en snelle manier om je slaapgedrag door te lichten met een kleine sensor op je voorhoofd.
Goede plek
Beddr ontwikkelde de SleepTuner-sensor als alternatief voor de slaapkliniek. In plaats van de nacht in een kliniek door te brengen met allerlei sensoren en draden op je hoofd, hoef je alleen thuis in bed de SleepTuner op je voorhoofd te plakken. Dat is volgens Beddr een heel goede plek om het slaapgedrag te meten – en de gebruiker heeft er maar weinig last van. De sensor is ongeveer 3,4 bij 2,5 bij 1 cm groot en weegt slechts 5,3 gram.
SleepTuner is voorzien van een versnellingsmeter die registreert hoe lang de gebruiker in welke houding ligt. De bijbehorende lichaamsbewegingen zijn vanaf het voorhoofd beter te registreren dan bijvoorbeeld op de pols.
Stokkende ademhaling
Bovendien is het voorhoofd een geschikte plek om de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Dat gaat via een optische sensor die werkt met rood en infrarood licht dat in de huid wordt gestraald. Het zuurstofgehalte is een goede indicator of en hoe vaak per uur de ademhaling stokt tijdens het slapen; een teken van slaapapneu.
Via Bluetooth worden ’s ochtends alle data overgezet naar de bijbehorende smartphone-app. Daarop is onder meer te zien hoe lang je hebt geslapen, of en hoe vaak je adem stopte, en wat je hartslag en het zuurstofgehalte in je bloed was. De app geeft ook suggesties om je nachtrust te verbeteren of verwijst, indien nodig, naar medische informatie over een aandoening als slaapapneu. Door gegevens over je leefstijl in te vullen, kan de app bovendien analyseren wat de effecten van bijvoorbeeld alcoholgebruik op je slaap zijn.
Volgend jaar goedgekeurd?
Uit klinische tests blijkt dat SleepTuner even nauwkeurig het zuurstofgehalte in het bloed kan meten als de apparaten die het ziekenhuis gebruikt. Beddr verwacht dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de SleepTuner volgend jaar zal goedkeuren als medisch apparaat.
Tekst: Paul Schilperoord