Om vogels te beschermen, ontwierp Hookpod een vishaak in een huls die pas op 10 m diepte opengaat.

Jaarlijks komen honderdduizenden ­zeevogels om die op net uitgeworpen vis­lijnen af duiken. De vishaak met aas die ze uit de lucht of het water plukken, wordt ze vaak fataal. Met name grote ­albatrossen komen vaak zo aan hun ­einde: jaarlijks sterven er zo’n honderdduizend van deze vogels door een haak in hun bek.

Diverse maatregelen hier­tegen, zoals verzwaarde en daardoor snel zinkende vishaken of vogelwerende lijnen rondom het schip, werken vaak niet omdat ze te complex of onpraktisch zijn. Het Engelse Hookpod komt binnenkort met een praktischere en eenvoudigere oplossing: een cilindrische huls die automatisch openklapt op 10 m diepte. Als de haak met het aas pas zó ver ­onder de waterspiegel vrijkomt, kan er geen ­vogel meer bij, zegt de directeur van Hookpod, Rebecca Ingham.
 

Volledig mechanisch

Voordat de haak wordt uitgeworpen, drukken de vissers hem in de open­geklapte cilinder, waarna ze die dicht­klikken. Na het uitgooien doet de toe­nemende waterdruk zijn werk. In de cilinder zit aan de zijkant een zuigertje dat door de drukverhoging langzaam in een waterdichte kamer met lucht schuift. Hierbij wordt er nog wat tegendruk gegeven door een veer. Op een diepte van 10 m is de zuiger zo ver opgeschoven dat hij een aantal palletjes indrukt. De cilinder klapt dan open, waardoor de haak met het aas vrijkomt.

‘Het is een volledig mechanische ­constructie’, zegt Ingham. ‘Hoewel er on­gelooflijk veel ingenieurswerk in het mechanisme zit, is het resultaat een ­robuuste en goedkope technologie waar een visser geen omkijken naar heeft.’
 

Slechts vier gesneuvelde vogels

De Hookpod is de afgelopen jaren uit­gebreid getest in de wateren van Zuid-­Afrika, Brazilië en Australië. Een recente studie concludeert dat er per 100.000 Hookpods slechts vier vogels sneuvelen, tegen tachtig vogels per 100.000 ‘on­beschermde’ vishaken.

‘Verder blijkt dat de Hookpod geen enkele invloed heeft op de hoeveelheid gevangen vis’, aldus Ingham. ‘Dat maakt hem, naast het feit dat hij idiot proof is, volgens ons tot hét antwoord op de zeevogelsterfte.’
 


Tekst: Jeroen Akkermans