
Een lepel die de zoute smaak versterkt
Zout maakt eten lekkerder, maar niet per se gezonder. Een elektrische lepel geeft je maaltijd extra smaak, zonder dat je met de zoutpot in de weer hoeft.
Te veel zout eten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Voor mensen met overgewicht, een hoge bloeddruk of suikerziekte is te veel zout zelfs éxtra ongezond. Zoutloos eten kan, maar een maaltijd zonder zout, smaakt nog al vlak. Het Japanse voedingsmiddelenbedrijf Kirin Holdings ontwikkelde samen met wetenschappers van de Meiji Universiteit een elektrische lepel die zoutloze gerechten smaakvol maakt zonder daadwerkelijk zout toe te voegen.
Stroomkring
De elektrische zoutlepel werkt als volgt: een 3-volt CR2 lithiumbatterijtje verbindt in de lepel twee elektroden met elkaar. Daarvan zit er eentje in de steel, de ander in het gedeelte waarvan je eet. Bij het eten maken de vingers van de gebruiker contact met de elektrode in de steel, terwijl het voedsel op de elektrode van het komvormige uiteinde van de lepel ligt. Verdwijnt de lepel in de mond, dan sluit de gebruiker de stroomkring die een zwak elektrisch signaal door het voedsel stuurt. Hierdoor verplaatsen volgens de Japanners de natriumionen uit het voedsel zich naar de smaakpapillen in de tong. Door het geringe aantal natriumionen uit het voedsel te concentreren, proeft de gebruiker toch een zoutere smaak. Die sensatie blijft achterwege wanneer natriumionen zich met het voedsel over de mond verdelen.

Eetstokjes
Kirin Holdings haalde dit trucje al eens eerder uit. In 2022 onthulde het voedingsmiddelenbedrijf een set ‘elektrische eetstokjes’ die de zoute en umamismaken van voedsel versterkten. Naar eigen zeggen ging daarmee het waargenomen zoutgehalte met een factor anderhalf omhoog. Ook al bleef het destijds bij een prototype, de technologie verhuisde mee naar de elektrische zoutlepel. Daarvan vlogen er afgelopen jaar al tweehonderd stuks van over de toonbank. Een nieuwe lading is in de maak. Dit bestek ontving aan het begin van dit jaar op de technologiebeurs CES een innovatieprijs.
Foto's: Kirin Holdings