Wij leven allemaal onder een denkbeeldige waterlaag, ongeveer precies zo hoog als een watertoren. En dat houden we graag zo, tenminste, als u wilt blijven douchen. Eenraar verhaal;? Bekijk bovenstaand filmpje dan maar eens. Als het allemaal nog wel wat raarder kan, lees dan ook de rest van het artikel. Welkom bij Beeldbuis.

Toegegeven, de eenheid in deze Beeldbuis is ver te zoeken. Misschien kan het geheel nog het best worden getypeerd als de journalistieke manifestatie van het zoekalgoritme van YouTube. Maar volgt u mij alstublieft, het konijnenhol in.

Het YouTubekanaal Practical Engineering is geen onbekende voor de trouwe Beeldbuislezer. Het kwam eerder voorbij in een video over waterslag en het kanaal is zo goed dat je gerust alle video’s in deze rubriek zou kunnen opnemen.

Toch voelt het als een zwaktebod om weer bij dezelfde YouTuber uit te komen. Het punt is dat ik op het filmpje terechtkwam toen ik de bron van het plaatje hieronder zocht:

Ja, u ziet het goed: een olijkerd laat een ei leviteren in een straalstoom die uit het ventiel van een veel te heet gestookte stoompan ontsnapt. Superleuk onderwerp voor deze Beeldbuis, dacht ik dus. Want: is dit echt en zo ja, wat zou je er dan nog meer mee kunnen?

Ik vond de bron niet, maar wel een prof die goed kon uitleggen wat hier aan de hand was. Het gaat hier om het zogenaamde Bernoulli-effect, genoemd naar de kissebissende, geniale gebroeders Bernoulli (die we hier ook al tegen het lijf liepen). De aandoenlijke prof geeft ook meteen antwoord op de vraag wat je er nog meer mee kunt: bijvoorbeeld een wereldbol laten zweven met behulp van een bladblazer. Wellicht herkent u de opstelling uit het technisch museum; leuk voor de kinderen.

Dit is net zoiets:

Allemaal heel grappig, maar de wet van Bernoulli heeft natuurlijk allerlei praktische applicaties zoals bijvoorbeeld een vliegtuigvleugel:

En zo kwam ik ook bij de waterleidingdruk van het eerste filmpje uit. In het filmpje helemaal bovenaan, van Practical Engineering, is namelijk óók sprake van de wet van Bernoulli. Het is die wet die ons uitlegt dat de druk altijd evenveel toeneemt naarmate je dieper komt, of je nu duikt in een heel diepe zee of in een heel diepe wc-pot. En die wet is ook van belang voor watertorens. 

En om het nog compleet te maken gaat het eerste filmpje ook over stoom (stoom maken op kamertemperatuur). En dat was één van de zoektermen die ik invoerde toen ik naar het ei-in-stoom-van-stoompan-gifje aan het zoeken was. 

Als u mij tot hier hebt weten te volgen in dit bizarre konijnenhol dan verdient u een extra video over watertorens:

Overigens kiezen wij in Nederland ervoor om de druk op de waterleiding vooral met pompen op peil te houden. Maar dat geheel terzijde.