Thuis overtollige stroom opslaan in een waterstofbatterij is prima mogelijk. Maar goedkoop is het niet. 

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd, waardoor je aan het net geleverde elektriciteit niet meer een-op-een kunt verrekenen met stroom die je afneemt. Dat maakt het interessant om door eigen zonnepanelen opgewekte stroom op te slaan.

Het Australische bedrijf Lavo ontwikkelde een apparaat dat elektriciteit opslaat in de vorm van waterstof. Deze waterstofbatterij is ongeveer even groot als de thuisbatterij Tesla Powerwall, maar kan drie keer zoveel energie opslaan. Het apparaat is alleen ook drie keer zo duur.


Elektrolyse

Het systeem van Lavo gebruikt overtollige opgewekte elektriciteit om via elektrolyse water te splitsen in waterstof en zuurstof. Het apparaat wordt hiervoor aangesloten op de waterleiding en is voorzien van een waterzuiveringsinstallatie. De geproduceerde waterstof wordt onder een druk van dertig bar opgeslagen in vier opslagtanks.

Wanneer er in huis meer vraag naar elektriciteit is dan de zonnepanelen op dat moment leveren, bijvoorbeeld ‘s avonds, wordt opgeslagen waterstof weer vrijgegeven en door een brandstofcel omgezet in elektriciteit. Een kleine accu zorgt daarbij voor een snelle reactietijd van het systeem.




Vanaf juni verkrijgbaar

Het apparaat is 1,7 bij 1,2 bij 0,4 meter groot en heeft een totaalgewicht van 324 kilogram. Installatie is mogelijk zowel binnen- als buitenshuis. Het systeem kan maximaal veertig kilowattuur aan elektriciteit opslaan. Volgens de fabrikant is dat voldoende om een gemiddeld Australisch huis ruim twee dagen te kunnen voorzien. Het nuttig vermogen voor opladen en afgeven van elektriciteit bedraagt vijf kilowatt.

In juni komen de eerste 2500 exemplaren beschikbaar voor een prijs van ongeveer 28.000 euro. Volgend jaar gaat het productieaantal omhoog en de prijs ruim vierduizend euro naar beneden.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: LAVO