The Ocean Cleanup brengt eerste plastic aan wal
De plasticvanger van The Ocean Cleanup heeft voor het eerst afval uit de plastic soep aan wal gebracht. Van het plastic zullen duurzame producten worden gemaakt.
Ruim een jaar geleden voer de eerste versie van de plasticvanger uit naar de Great Garbage Patch in de Stille Oceaan, waar zich de afgelopen decennia een enorme hoeveelheid zwerfplastic heeft opgehoopt. Na een reeks tegenslagen en aanpassingen aan het ontwerp waren de brede, drijvende vangarmen van het systeem afgelopen oktober eindelijk in staat om plastic vast te houden. Het systeem werkt passief: de wind en de golfstroom moeten het plastic in de armen drijven.
Gisteren, donderdag 12 december, kwam de eerste lading zwerfplastic aan wal in de Canadese havenstad Vancouver. 'Hier hebben we jaren naar uitgekeken', zegt Boyan Slat, de bedenker van het systeem, in een persbericht.
Duurzame producten
Nu het systeem blijkt te werken, is het tijd om fase twee te starten, zegtSlat. Die bestaat eruit het opgevangen plastic aan de kust te verwerken tot duurzame producten. De volledige opbrengst van die producten zal worden besteed aan het bekostigen van de schoonmaakoperatie. The Ocean Cleanup is daarvoor een samenwerking aangegaan met het classificatiebureau DNV GL. Dat ontwikkelt momenteel een standaard om vast te stellen of producten daadwerkelijk zijn gefabriceerd uit oceaanplastic.
Welke producten The Ocean Cleanup wil maken met het plastic, is nog onduidelijk. De eerste moeten in september 2020 te koop zijn.
SYSTEEM 002
Slat kondigde daarnaast aan dat er een nieuwe versie van de plasticvanger komt, Systeem 002. Dat wordt groter dan het huidige en moet nog beter in staat zijn plastic vast te houden. Daarnaast moet de nieuwe versie langer meegaan dan de huidige.
Foto's: The Ocean Cleanup