Startup maakt circulaire wielerkleding
Een startup in Sittard maakt wielershirts uit gerecyclede PET-flessen en oude visnetten. Vooral de broekjes zitten als gegoten. De volgende stap is volledig circulaire wielerkleding.
Wielerkleding wordt, net als andere sportkleding, gemaakt van kunststoffen uit fossiele brandstoffen. Startup Velor Cycling maakt een wielershirt uit acht gerecyclede PET-flessen.
Het idee voor een duurzamer wielershirt kwam voort uit de klimaatzorgen van de Franse broers Florian en Mickaël Jardin. Samen met hun vriend Peter Roozemond en oud-beroepsrenner Tom Leezer runnen ze nu de startup Velor Cycling op de Brightlands Campus in Sittard.
Wielerkleding is van plastic
‘Wielerkleding is altijd gemaakt van plastic, een product van olie’, vertelt Leezer. ‘Wij maken polyester garen van PET-flessen, waarmee we weer de wielershirts produceren.’
Wielerbroeken, arm- en beenstukken zijn vaak van polyamiden, weer een ander type vezel. Die maakt Velor uit afval uit de Middellandse Zee, zoals visnetten en stukjes tapijt.
Circulair wielershirt
De volgende stap is om de wielerkleding volledig circulair te maken. ‘Deze zomer hebben we voor het eerst een shirtje gerecycled tot kunststof pellets. Het eerste kwartaal van 2023 willen we tweehonderd oude shirts recyclen tot nieuwe kleding. We zijn tot nu toe optimistisch gestemd en denken dat het ons lukt om 120 shirts terug te winnen.’
Bedrijven, studenten- en wielerverenigingen die zelf hun ontwerp op de kleding laten drukken, weten Velor goed te vinden. Daarnaast heeft Velor ook een kleine collectie die het online en in twee winkels verkoopt.
Traditionele zeem
Gebruikers zijn positief over de kleding, vooral over de broeken. ‘Dat is erg leuk om te horen, vooral omdat ik weet hoeveel beroepsrenners er aan het klooien zijn met de zeem in hun sponsorbroek; als ze de zeem niet goed vinden, halen ze die eruit om er een andere in te zetten.’
Omdat draagcomfort belangrijk is voor fietsers, koos Velor voor een traditionele zeem. Een deels gerecyclede zeem is nog in ontwikkeling.
Amateurwielrenners
Velor zou nog een veel groter publiek kunnen bereiken door kleding te leveren aan een professionele wielerploeg. Daarvoor moet de kledingsponsor vaak een smak geld op tafel leggen.
‘Dat is voor ons nog geen optie. We zijn wel in gesprek met een amateurwedstrijdwielerploeg om hen in Velorkleding te laten fietsen.’
Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Velor Cycling