Het urinoir is de afgelopen eeuw nauwelijks van vorm veranderd. Volgens Canadese onderzoekers is het nu echter hoog tijd voor een nieuw ontwerp, met verbeterde hygiëne en een superieure gebruikservaring.

Volgens de onderzoekers van de University of Waterloo bevat ieder urinoir dezelfde ontwerpfout: door de invalshoek van de urinestraal op de binnenkant van het urinoir van tussen de 60 en de 90 graden ontstaan kleine spetters die op de gebruiker en op de vloer terechtkomen. Uit onderzoek blijkt dat de vloer rondom een urinoir honderd keer meer ammonia bevat dan rondom een gewone toiletpot. Hoewel urine steriel is, is het wel een goede voedingsbodem voor bacteriëngroei en het ontstaan van vieze luchtjes. Dit is onhygiënisch, geeft extra schoonmaakkosten en is ook onplezierig voor degenen die dat klusje moeten doen.

Vliegstickers

De bestaande oplossingen lopen uiteen van matjes in het urinoir tot stickers om op te richten. Zo leidden vliegstickers in de urinoirs op Schiphol tot 50 tot 80 procent minder urinespetters en 8 procent lagere schoonmaakkosten. Dit valt als het aan de onderzoekers ligt nog verder terug te brengen met een invalshoek van de urinestraal op het urinoir van 30 graden. Volgens een testopstelling levert dit de minste spetters op.

Invalshoek

De testen resulteerden in twee ontwerpvoorstellen: de Cornucopia (tweede van rechts op de foto) en de Nautilus (helemaal rechts). Beide modellen kennen door de licht gekromde achterwand een vrij constante invalshoek van de urinestraal van 30 graden, waardoor de hoeveelheid spetters slechts 1,4 procent is vergeleken met gangbare urinoirs. De Nautilus is daarbij geschikt voor verschillende plashoogten, waardoor die zowel door volwassenen als kinderen en mannen in een rolstoel kan worden gebruikt.

Foto: Thurairajah