Nu in de ziekenhuizen de ic’s weer vollopen met coronapatiĂ«nten, dringt de vraag zich – opnieuw – op: valt dat niet beter te organiseren? Medisch technologiebedrijf Siemens denkt van wel. Het heeft een speciale medische faciliteit ontworpen om de zwaardere coronagevallen op te vangen, zodat de reguliere zorg kan doorgaan.

De ziekenhuizen in Nederland scheerden in 2020 langs de rand van de afgrond. Op de intensive-careafdelingen (ic’s) dreigde ‘code zwart’, waarbij artsen moeten kiezen wie ze wel en wie niet behandelen.

Om dit soort hachelijke situaties in de toekomst te voorkomen, opperde technologiebedrijf Siemens begin dit jaar een ambitieus plan. Samen met partners ontwierp het een centraal gelegen medische faciliteit, het Delta Medical Center, die speciaal is ingericht om de zwaardere coronagevallen op te vangen en te behandelen.

Dit heeft als belangrijkste doel om de ic-afdelingen van de gewone ziekenhuizen te ontlasten, zodat daar de gewone zorg door kan gaan. Onder meer in Spanje is vorig jaar al zoiets gebouwd.
 

Zorg had ernstig te lijden

Want als de eerste pandemie in honderd jaar ons Ă­ets heeft geleerd, is het dat de reguliere zorg ernstig te lijden heeft gehad onder de vele gevallen van covid-19.

Vooral in 2020 werden veel operaties en andere behandelingen afgezegd en uitgesteld. Tijdens de eerste grote golf, in het voorjaar van 2020, zijn er misschien wel vijftigduizend gezonde levensjaren verloren gegaan door uitgestelde behandelingen, schat het RIVM.
 

Vijftien dagen

Neem een hartpatiënt die wordt geopereerd. Die moet na de operatie vaak een of twee dagen op de ic verblijven. Is die afdeling echter vol met coronapatiënten, dan wordt zo'n operatie uitgesteld.

En dat gaat niet Ă©Ă©n op Ă©Ă©n, nee, een coronapatiĂ«nt ligt veel langer op de ic dan een hartpatiĂ«nt. Grofweg kun je stellen dat in een bed van Ă©Ă©n coronapatiĂ«nt zo’n vijftien hartpatiĂ«nten hadden kunnen liggen, schatte De Gelderlander onlangs.

 

Volledig uitgeruste pandemiefaciliteit

Wat Siemens voorstelt is een volledig uitgeruste ‘pandemiefaciliteit’ in het midden van het land, bijvoorbeeld in Lelystad. Die moet een centrale rol gaan spelen bij een toekomstige crisis.

Niet alleen door veel van de ernstig zieke mensen op te nemen, maar ook ‘door op deze manier de afschaling van de reguliere zorg in andere ziekenhuizen (deels) te helpen voorkomen’, aldus een persbericht eerder dit jaar.

Mortuarium

Het centrum heeft zo’n tachtigduizend vierkante meter aan oppervlak, vijftienhonderd ic-bedden en daarnaast triage-units, diagnostische ruimten, verschillende operatiekamers, kantoren en een mortuarium.

‘Het is helemaal ontworpen op een besmettelijke ziekte, met ruimten op onderdruk en speciale looplijnen, zodat mensen die nog besmettelijk zijn niet in aanraking kunnen komen met hen die herstellen’, vertelt Kees Smaling, algemeen directeur van Siemens Healthineers.

Bijkomend voordeel van een centrale faciliteit is dat op de ic’s van de ziekenhuizen niet langer strenge maatregelen nodig zijn om de covid-patiĂ«nten te scheiden van de reguliere patiĂ«nten die intensieve zorg nodig hebben.
 

2200 Verpleegkundigen

Personeel voor de centrale pandemiefaciliteit moet komen van alle ziekenhuizen in ons land. In totaal zijn voor de faciliteit 2200 verpleegkundigen nodig. Dat lijkt veel, maar ‘als elk ziekenhuis 35 mensen levert, komen we er. Ziekenhuizen in ons land hebben tussen de vier- en tienduizend medewerkers, dus dat zou toch moeten lukken’, zegt Smaling.

 

Plan nog niet opgepikt

Hoewel het grondig is uitgewerkt, is het plan van Siemens nog niet opgepikt door de ziekenhuizen of de landelijke overheid. ‘Erg jammer dat men onze ideeĂ«n blijkbaar niet ziet zitten. Wij hebben echt met de ingenieursbril naar dit probleem gekeken en naar oplossingen gezocht, maar ik merk dat men in de medische wereld eigenlijk blijft hangen in de constatering dat we een probleem hebben’, zegt Smaling.

Nu de ic’s van de ziekenhuizen elke dag weer meer covid-patiĂ«nten opnemen, is het goed denkbaar dat het plan van Siemens en consorten een betere kans maakt om daadwerkelijk uitgevoerd te worden. Wordt mogelijk vervolgd dus.


 

Dit artikel maakt deel uit van een groter verhaal, ‘Bouwen aan een weerbare samenleving’ , in het novembernummer van De Ingenieur.


Illustraties ROOSROS