
Som en delen
Het is eenvoudiger iets nieuws te beginnen dan een bestaand complex systeem te transformeren. Dat stelt Jacolien Eijer, president van ingenieursvereniging KIVI, in deze column voor De Ingenieur.
De problematiek van netcongestie is naar mijn verwachting een bekend fenomeen onder de lezers van De Ingenieur. Met de toenemende populariteit van elektrische auto’s wordt deze uitdaging alleen maar groter.
Het is daarom belangrijk dat de auto’s die worden opgeladen zich naar behoren gedragen want anders leidt dat tot een afname van de capaciteit van het grid. Dat is de bestaansgrond van ElaadNL. De aandacht van ElaadNL gaat naar slimme laadoplossingen. Want slim laden leidt in principe tot een efficiënter gebruik van het stroomnet.
Bidirectioneel laden
Het wordt complexer wanneer oplaadbare voertuigen niet alleen stroom afnemen, maar ook kunnen terugleveren aan het net. Hoewel bidirectioneel laden veelbelovend is, zijn er diverse haken en ogen aan verbonden.
Technische problemen, aansprakelijkheid en fiscale complicaties zijn slechts enkele van de obstakels die moeten worden overwonnen. Maar vooral interessant zijn de effecten van bidirectioneel laden als het aantal voertuigen toeneemt
Thuisbatterijen
Recentelijk gaf netbeheerder Stedin aan dat de opkomst van thuisbatterijen extra problemen met zich kan meebrengen voor het elektriciteitsnet. Niet uit technische tekortkomingen van de batterijen, maar doordat ze onvoldoende rekening houden met de lokale situatie op het net. Wanneer te veel batterijen in een wijk worden geplaatst, kunnen er problemen ontstaan in transformatorhuisjes.
In ons eigen huishouden hebben we een thuisbatterij en een slimme elektrische auto. We proberen ons energieverbruik te optimaliseren door gebruik te maken van goedkope en daarmee duurzame elektriciteit.
Maar wat als onze buren hetzelfde doen? Dan dragen we bij aan het probleem in plaats van een oplossing te zijn. Dit illustreert de uitdaging van onze tijd: het is vaak eenvoudiger een nieuwe oplossing vanaf nul te bedenken dan om een bestaand complex systeem te transformeren.
Systeemverandering
In een transformatie lopen processen nooit gelijk op. Het vraagt heel wat technisch en bestuurlijk meesterschap om een systeemverandering soepel en met voldoende tempo te laten verlopen. Het is de kunst om zowel de grote lijn als de kleine onderdelen te bewaken.
ElaadNL neemt in deze transformatie één klein onderdeel voor zijn rekening en heeft daar de handen aan vol. Dat illustreert voor mij de complexiteit.
Elke maand schrijft KIVI-president Jacolien Eijer over een KIVI-evenement dat ze heeft bezocht. Deze keer was dat een webtalk over slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen. In deze online bijeenkomst gaf Thijs van Wijk, test laboratory manager bij ElaadNL, een terugblik op de testen van het afgelopen jaar en vertelde hij over de trends van 2024 en 2025. De webtalk werd georganiseerd door de KIVI-afdeling Elektrotechniek.
Foto: Depositphotos