Veel patiënten nemen hun medicijnen niet of niet op tijd in. Dit zorgt ervoor dat het medicijn niet optimaal werkt en dat levert weer hogere zorgkosten op. Daarom hebben de bedrijven Otsuka (Japan) en Proteus (VS) samen Digital Medicine ontwikkeld, een pil met een sensor aan boord die registreert dat een medicijn is ingenomen en dit meldt aan patiënt en zorgverlener. Dit moet de medicijntrouw van patiënten bevorderen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) maakte afgelopen week bekend dat het Digital Medicine gaat beoordelen. Hiermee zijn de bedrijven één stap verwijderd van toelating op de markt.

Het product Digital Medicine bestaat uit twee delen: het medicijn Abilify en een eenvoudige sensor. Abilify, reeds goedgekeurd door de FDA, wordt voorgeschreven bij schizofrenie, bipolaire stoornis en depressie. Wanneer het sensormedicijn wordt ingenomen, komt het in de maag terecht, waar bij uiteenvallen van de pil de sensor nat wordt. De natte sensor geeft daarna een seintje aan een elektronische pleister die de patiënt draagt.

Grip op medicijngebruik

Die pleister bevat de nodige elektronica die het tijdstip van de medicijninname vastlegt, maar ook data verzamelt over de rust en beweeglijkheid van de patiënt. Al deze data gaan via bluetooth naar een smartphone of tablet, zodat de patiënt zelf grip kan houden op zijn of haar medicijngebruik. Alternatief is dat de gegevens direct worden gedeeld met een arts, verpleegkundige of mantelzorger – altijd met toestemming van de patiënt. Op die manier krijgt een arts objectieve informatie over hoe goed een patiënt zijn medicijnen inneemt.

Miljarden extra zorgkosten

Medicijntrouw is een – soms wat onderbelicht – probleem. Volgens Proteus neemt ongeveer de helft van de patiënten met chronische ziektes in ontwikkelde landen de medicijnen niet in als voorgeschreven door de arts. Neem schizofrenie; daarbij krijgen patiënten vaak langdurige medicatie voorgeschreven. Sommigen stoppen daarmee; anderen nemen het op de verkeerde manier in. Dit leidt vaak tot terugkeer van de ziekte. Door deze nadelige gevolgen voor de gezondheid van de patiënt leidt een gebrekkige medicijntrouw in de VS tot een geschatte 100 tot 300 miljard dollar (90 tot 265 miljard euro) extra kosten voor de zorg. Het lijkt dus logisch dat er interesse bestaat voor dit soort manieren om patiënten te helpen bij het innemen van hun geneesmiddelen.