Robots nemen de wereld niet over
Heeft de mensheid straks nog wel de touwtjes in handen wanneer kunstmatige intelligentie steeds slimmer wordt. Het is een vraag die volop leeft, en waar digitale pioniers als Bill Gates, Steve Wozniak en Elon Musk zich in verontrustende woorden over hebben uitgelaten.
De Britse robotdeskundige Alan Winfield, een van de toonaangevende denkers over robots en ethiek in het Britse Koninkrijk, ziet die vrees voor out-of-control toch vooral als een filosofische oefening, zo zegt hij in een interview met De Ingenieur.
‘Waarom zou je een systeem willen waar geen controle op is en dat dus volledig autonoom is? Ook als een robot in een extreem gevaarlijke omgeving moet opereren, wil je dat hij bepaalde taken uitvoert. Ik spreek dan ook liever over autonomie onder supervisie. Zelfs voor mensen is complete autonomie een absurd idee gezien de wijze waarop we door maatschappelijke conventies en sociale relaties in ons doen en laten zijn beperkt. De machines die we bouwen, zullen altijd onder onze controle staan. Niet omdat we bang zijn dat ze out of control raken, maar omdat we willen dat ze bepaalde dingen voor ons doen. De zelfrijdende auto gaat de wereld echt niet overnemen.’
Winfield is key note spreker van een debat dat het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs vanavond organiseert over kunstmatige intelligentie.
De zelfrijdende auto gaat de wereld echt niet overnemen
Over machines die slimmer worden dan de mens zegt Winfield:
‘Er is al veel kunstmatige intelligentie die slimmer is dan de mens – denk aan de schaakcomputer, expertsystemen en het oplossen van het handelsreizigersdilemma. Maar dat is wat we de smalle kunstmatige intelligentie noemen, op een heel specifiek terrein. Musk en de zijnen doelen op intelligentie in het algemeen, maar wat is dat precies? En er leeft kennelijk de vrees dat als een systeem eenmaal slimmer is dan de mens, er zich een intelligentie-explosie bij die machines zal voordoen. Maar waarom zou dat zo moeten zijn? Het betekent dat het systeem slimmer moet zijn dan al die gespecialiseerde deskundigen die het in elkaar hebben gezet. Ik heb eens uitgerekend hoeveel energie zo’n intelligent artefact nodig zou hebben om zich langs evolutionaire weg te ontwikkelen: dat is meer dan de hoeveelheid energie die de mensheid op dit ogenblik in tweehonderd jaar tijd voortbrengt.’
Lees hier over het programma van het techniekdebat over kunstmatige intelligentie.