
Piƫzo-tegels in Groningse proeftuin
Op het Stationspark in het Groningse Zuidhorn is op 14 februari een proeftuin geopend voor het testen van piƫzo-tegels. Die zijn gemaakt van een materiaal dat onder invloed van druk elektrische spanning produceert.
Wie over de tegels naar de trein of de bus loopt, wekt daarmee energie op. De proettuin is een samenwerking tussen het onderzoekscentrum CogniGron van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de gemeente Westerkwartier. Het onderzoeksteam van de universiteit heeft de tegels ontworpen. De tegels wekken energie op en werken als sensoren zodat de verlichting aan gaat als er mensen in de buurt zijn.
Het brein als inspiratie
In de proeftuin testen de onderzoekers piĆ«zo-elektrische materialen die ze willen inzetten voor computers. Voor een nieuwe generatie computers werken ze aan neuromorfische systemen, wat betekent dat ze zijn geĆÆnspireerd op ons brein. āDe huidige computers kunnen beter rekenen dan onze hersenen, maar ze zijn minder goed in het herkennen van patronen en inschatten van complexe situaties. Daarom heeft Google bijvoorbeeld energieverslindende supercomputers nodig om spraak naar tekst over te zetten, of plaatjes te herkennenā, licht wetenschappelijk directeur van CogniGron, hoogleraar Beatriz Noheda toe op de site van de RUG.
Om het brein te imiteren zijn materialen nodig die bijvoorbeeld gevoeliger of ongevoeliger kunnen worden gemaakt voor een bepaalde input. Dit is te vergelijken met de werking van de zenuwcellen in het brein. Hiervoor werken de onderzoekers van het CogniGron aan de ontwikkeling van nieuwe, 'slimme' technologie zoals de piƫzo-elektrische materialen.
Energiezuinige computer
Met de huidige trend van het verzamelen en verwerken van digitale gegevens, zullen we binnenkort meer data creëren dan onze computers aan kunnen. Zo naderen we de limiet van onze huidige computers. Ons brein is een systeem dat ongevoelig is voor afwijkingen en fouten en heeft slechts 10 à 20 watt nodig om te werken. Daarmee is een energiezuinige computer zoals ons brein een oplossing om de explosieve groei van data te kunnen verwerken.
Het Energiepad
De proeftuin is onderdeel van het Energiepad in Zuidhorn. Dat is een wandelroute rondom het treinstation waar Living Lab-experimenten over duurzame energie plaatsvinden. Met dit project wil de gemeente duurzaamheid en bewust omgaan met energie benadrukken.
āDe Rijksuniversiteit was op zoek naar een plek waar de bevindingen in het laboratorium in de praktijk kunnen worden getest. Omdat gebruik wordt gemaakt van piĆ«zo-technologie zochten ze een plek met veel trillingen. Ons Stationspark past daar goed bij. Bovendien kunnen we dan ook aan het publiek laten zien waar de wetenschap mee bezig isā, aldus wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier bij het nieuwsbericht op de website van de RUG.
Foto: depositphotos