De scale-up Paebbl, met hoofdvestiging in Rotterdam, legt CO2 vast in poedervormige bouwmaterialen. Het bedrijf heeft nu zijn eerste reactor draaiend die continu kan produceren.

 

Paebbl is een van de bedrijven wereldwijd die werken aan technologie om koolstofdioxide die uit de lucht is gehaald (of afgevangen is bij fabrieksschoorstenen) vast te leggen in materialen. Het idee is dat de CO2 voor langere tijd niet in de atmosfeer komt, en dus ook niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Het materiaal dat Paebbl produceert is een poedervormig materiaal, dat als toevoeging aan bijvoorbeeld cement kan dienen.

Grotere locatie

We schreven eerder een portret over het bedrijf, dat inmiddels zestig medewerkers heeft in Rotterdam, Helsinki, Stockholm en Londen. Kort na het bezoek van De Ingenieur verhuisde het bedrijf al naar een grotere locatie, een paar honderd meter verderop in de Rotterdamse haven. Het liet toen al de groeiambities zien van het bedrijf.

Opschaling

Destijds experimenteerde Paebbl nog met zijn proces in batches; per keer werden er bepaalde – beperkte – hoeveelheden materiaal geproduceerd, en dat was het dan. Voor een zinvolle opschaling is het nodig een continu proces in te richten. Dat is nu gelukt, maakte het bedrijf deze week bekend (nieuwsbericht). Paebbl heeft zijn eerste proeffabriek in gebruik genomen; deze demo plant is gebouwd in minder dan achttien maanden.

CO2 als grondstof

‘Dat we deze mijlpaal in recordtijd hebben bereikt, laat zien hoe erg onze mensen én onze partners geloven in de noodzaak om CO2 als input voor bouwmaterialen te gebruiken’, zegt mede-ceo Andreas Saari van Paebbl in het nieuwsbericht. Hij doelt op de aanpak om CO2 niet te beschouwen als ongewenst bijproduct, maar als grondstof. Bij de productie van cement voor de bouw komt juist enorm veel CO2 vrij. Wereldwijd is de cementproductie verantwoordelijk voor zo’n acht procent van alle CO2-uitstoot.

Twintig keer sneller

De proeffabriek is sinds eind maart in gebruik op de R&D-locatie van Paebbl in Rotterdam. De afgelopen weken testte het bedrijf de reactor die continu produceert. Het maken van het eindproduct gaat nu twintig keer sneller dan voorheen. Met de nieuwe installatie is per dag tussen de 500 en 1500 kilogram van het eindproduct te maken. Met het volcontinue proces wil Paebbl de kosten van zijn product drastisch verlagen. Ook gaat het met de nieuwe proeffabriek de nodige ervaring opdoen met het opschalen en verbeteren van zijn in huis ontwikkelde technologie.

Eerste commerciële fabriek

Voor Paebbl is de ingebruikname van de proeffabriek cruciaal. Door de komende tijd data te verzamelen over het proces, en ervaring op te doen, verwacht het bedrijf veel te leren op weg naar alweer de volgende stap: het bouwen van de eerste commerciële fabriek. Daarvoor praat Paebbl momenteel met partners en bekijkt het mogelijke locaties op geschiktheid.

 

Openingsbeeld:  de demo plant die een paar weken in gebruik is. Foto Paebbl