De bedrijven Alphabet (Google) en Johnson & Johnson gaan een operatierobot bouwen die een stuk kleiner en betaalbaarder is dan de gevaartes die momenteel in ziekenhuizen worden gebruikt. Ook gaat de robot gebruik maken van kunstmatige intelligentie om de chirurg te adviseren.

Operatierobots doen hun werk naar tevredenheid van de artsen, maar ze zijn wel prijzig, vaak boven de miljoen euro. Dat moet goedkoper kunnen, vinden Alphabet, het moederbedrijf van Google, en Johnson & Johnson, één van de grootste producenten voor medische benodigdheden. Zij werken daarom aan een operatierobot die een stuk kleiner is dan de huidige robots. Vorig jaar presenteerden zij een prototype; nu kondigen ze aan samen het bedrijf Verb Surgical te starten dat zo’n handzame robot gaat brengen. Over een paar jaar moet hij op de markt komen.

Prostaat verwijderen

Chirurgen in (met name academische) ziekenhuizen voeren al bepaalde operaties uit met behulp van een robot. De chirurg verricht zijn handelingen aan joysticks (de master) en het apparaat verkleint die bewegingen naar de instrumenten van de robot (de slave) die zich in de patiënt bevinden. Op dit moment worden operatierobots met name gebruikt voor het verwijderen van de prostaat bij kanker en bij gynaecologische operaties. Het bekendst is de Da Vinci, van producent Intuitive Surgical (zie foto).

Ook andere operaties

Deze robots zijn vaak erg groot, waardoor de chirurg op enkele meters afstand moet opereren. Verb Surgical wil een robot die veel kleiner is, zodat de operateur dichter bij de patiënt komt te zitten, wat de communicatie met de operatieassistenten ten goede komt. Ook moet de robot straks geschikt zijn om ook andere soorten operaties uit te voeren: in de borstkas, aan de darmen en voor maagverkleiningen.

Advies aan de chirurg

Bijzonder is ook dat de nieuwe robot tot op zekere hoogte zelflerend zal zijn. Hij kan putten uit videobeelden van honderden eerder uitgevoerde operaties en op basis daarvan een advies aan de chirurg uitbrengen over de beste locatie om te snijden en waar risico’s zitten. Het schrijven van de software voor beeldherkenning en machine learning zijn bij uitstek klussen waarvoor Alphabet specialistische kennis inbrengt.

Alphabet, dat met Google ooit begon als snelle zoekmachine, beweegt zich sinds enkele jaren ook in de medische sector, een gigantische markt, die ook nog eens groeit.