Ontwerp van kabelbaan in Gotenburg
UNStudio heeft het ontwerp voor de kabelbaan in het Zweedse Gotenburg over de Göta-rivier gewonnen. De kabelbaan was het cadeau dat de bewoners kozen voor het 400-jarige bestaan van de stad in 2021.
Het was best een bijzondere vraag van het gemeentebestuur van Gotenburg aan zijn bewoners: welk cadeau moet de stad zichzelf geven bij het 400-jarige bestaan in 2021? Een van de ideeën was een kabelbaan over de rivier die de stad doorsnijdt, en dat idee is door de plaatselijkje vervoersautoriteit opgepikt. Architectenbureaus werd vervolgens gevraagd met een ontwerp te komen.
Vandaag werd bekend dat het ontwerp van UNStudio heeft gewonnen. De masten die de kabel hoog boven de grond moeten dragen verwijzen volgens Ben van Berkel naar de asymmetrische scheepskranen die zo’n grote rol speelden in het industriële verleden van Gotenburg , zo valt te lezen in het persbericht van UNStudio over de kabelbaan. Tegelijkertijd vormen die masten een kunstzinnige, slanke, en transparante markering in het stedelijke landschap.
De kabelbaan krijgt een totale lengte van 3 km en verbindt zo het historische centrum in het zuiden met het moderne noorden van de stad. De hoogte wordt 60 tot 100 m. De totale reistijd van begin- naar eindpunt duurt zo’n 12 minuten, elke 45 seconde komt er een gondel langs. Die capaciteit ervan is voldoende om in een uur tijd zo’n 2000 passagiers te vervoeren. De investeringskosten zijn ruim een miljard Zweedse Kronen (€ 110 miljoen).
De open structuur van de masten voorkomt op straatniveau een donkere massieve constructie.
De verhoogde stations krijgen een facetvormig houten dak; die vorm verwijst ook naar die van de masten. De masten worden gemaakt van voorgespannen beton, het dak van de stations van hout.
De stations halen hun energie en warmte uit gecombineerde zonnepanelen/collectoren, de onderlaag van het station is rijkelijk voorzien van mos-culturen die de lucht zuiveren. Ze zorgen bovendien voor enige mate van verkoeling.
Openingsbeeld: de kabelbaan over de Göta-rivier. Illustratie ©Plompmozes.