Nylondraad honderd keer sterker dan spieren
Door een visdraad of stukje garen in een spiraalvorm te draaien en vervolgens verschillende draden samen te spannen, ontstaat een verrassend sterke vezel.
Onderzoekers van de University of Texas hebben met behulp van alledaagse nylondraden kunstspieren weten te maken, die zowel goedkoop als sterk zijn.
De bevindingen van de onderzoekers verschenen onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De uiteindelijke kunstspier werkt als een sterke trekveer, die - onder invloed van warmte - tot de helft van zijn eigen lengte kan uitrekken of inkrimpen. Daarmee kan de spier 100 keer meer kracht per vierkante centimeter zetten dan een gemiddelde mensenspier.
Supersterke kunstspieren bestonden al langer en werden onder andere gemaakt van nanomaterialen. Deze waren echter duur en gingen snel stuk. De onderzoekers uit Texas besloten in hun zoektocht naar een alternatief te beginnen met een sterk én goedkoop materiaal.
Ze kwamen uit op garen en visdraad, allebei erg sterk gezien hun dikte. Vervolgens draaiden ze de draadjes vele malen rond om daarna verschillende spiraaltjes te combineren in clusters. Daarmee ontstond een materiaal dat goed uit te rekken was en veel gewicht per kilo kon dragen.
Omdat de lengte van de spiraaldraad afhankelijk is van temperatuur, zien de onderzoekers toepassingen in de textielindustrie; door het nylon erdoorheen te weven kan de luchtdoorlating van kleding groter worden bij warm weer, of kleiner bij koud weer. Ook zou het materiaal kunnen dienen voor warmteregulerende rolgordijnen, die daarmee beter isoleren dan gewone gordijnen.