Microsoft heeft op de technologiebeurs MWC Barcelona de tweede versie van zijn HoloLens gepresenteerd, een augmented realitybril. Het apparaat is comfortabeler, geeft een scherper beeld dan zijn voorganger en heeft een groter gezichtsveld.

Sommige experts denken dat augmented reality (AR) nog veel belangrijker gaat worden dan virtual reality (VR). Zit je bij VR opgesloten in een wereld die helemaal door de computer is gegenereerd, bij AR kijk je naar de werkelijke wereld, maar dan met een extra virtueel laagje eroverheen. Die combinatie kan vaak handig zijn.

Microsoft was in 2016 de eerste die een bruikbare bril op de markt bracht (lees het verhaal ‘HoloLens voegt hologrammen toe aan werkelijkheid’ uit De Ingenieur van oktober 2016). De mogelijkheden daarvan zijn eindeloos. De bril is cool voor computergames, maar ook handig voor serieuze doeleinden als het repareren van ingewikkelde machines, het orders picken in een groot magazijn of het uitvoeren van complexe operaties in het ziekenhuis.



Leger

Zelfs het Amerikaanse leger wil AR-brillen van Microsoft gaan gebruiken. Soldaten op het slagveld kunnen zo strategische informatie in hun gezichtsveld geprojecteerd krijgen, terwijl ze om zich heen kunnen blijven kijken. Een mogelijk levensreddende optie. Overigens zijn enkele Microsoft-medewerkers niet blij met het leger als klant van het bedrijf.
 

Prettiger om te dragen

De eerste HoloLens was een doorbraak, maar de bril was verre van perfect. Hij drukte zwaar op je neus en oren, wat langdurig gebruik moeilijk maakte. Bovendien was het gezichtsveld te smal.

Microsoft heeft al die punten aangepakt, getuige de specificaties van de eergisteren gepresenteerde HoloLens 2, die naar voren komen in een blog van het bedrijf. De nieuwe versie van de AR-bril is prettiger om te dragen, dankzij het gebruik van lichtere materialen en een verschoven zwaartepunt. Daardoor is de bril beter in balans op het hoofd.

De geprojecteerde graphics hebben een hogere resolutie,van 47 pixels per graad van het gezichtsveld. Dit is aardig, want dit maakt ze realistischer. Maar veel belangrijker is het twee keer zo grote gezichtsveld. Dat betekent dat je virtuele objecten in een twee keer zo groot gebied kunt waarnemen, zonder je hoofd te hoeven draaien. Ook dit draagt bij aan het verbeterde comfort.

 

 

Drukken op een virtuele knop

Naast al deze technische verbeteringen paste Microsoft ook de gebruikerservaring aan. Moest je bij de oude bril nog speciale handgebaren aanleren (de bekendste zijn ‘opengaande bloem’ als equivalent van de muisklik en ‘wijsvinger op duim tikken’ om een menu te openen), met de nieuwe HoloLens kun je hologrammen manipuleren zoals je dat in de echte wereld zou doen. Je kunt dus gewoon met je hand op een virtuele knop drukken en keuzemenu’s een zwiep geven om ze te doorlopen. Deze natuurlijker omgang met hologrammen is mogelijk dankzij een betere dieptesensor én eye-tracking-sensoren, die meten waar je naar kijkt.

Om te demonstreren hóe natuurlijk en precies de interactie met hologrammen nu is, liet Microsoft een medewerker tijdens de presentatie op een virtuele piano spelen, schrijft TechCrunch. Best knap hoe de bril tien vingers afzonderlijk kan volgen.



 

Efficiënter je werk doen

Goedkoop is de nieuwe HoloLens 2 niet; hij kost 3500 dollar (3100 euro). Dat is niet een prijs die een consument even ophoest. Maar bedrijven zullen er niet van schrikken; zeker als een medewerker er efficiënter zijn of haar werk mee kan doen.

De bril komt later dit jaar op de markt, eerst alleen in de VS, Japan, China, Australië, Duitsland, Canada, Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Hier staan alle technische specificaties van de bril.


Afbeeldingen Microsoft