Nieuw zendertje werkt ook in diepzee
Arabische onderzoekers hebben een tag ontwikkeld waarmee biologen vissoorten veel nauwkeuriger en dieper kunnen volgen. Volgens de makers zal de Marine Skin, zoals ze hun vinding hebben genoemd, een revolutie teweegbrengen in de studie van zeeleven.
Marine Skin is een dunne, lichtgewicht tag vol ingebouwde elektronika. Als die aan een vis wordt bevestigd, met wat lijm of in een harnasje, kunnen biologen heel precies de bewegingen van die vis volgen, zoals zijn duikgedrag. Maar de tag geeft ook informatie over de habitat van de vis, zeggen de onderzoekers van de Koning Abdullah Universiteit voor Wetenschap en Technologie (KAUST) in Saudi-Arabië.
Zo kunnen ecologen op basis van data van de zender vaststellen of de zee gezond is. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen maandag in het wetenschappelijke tijdschrift Small.
Grote diepte
Vorig jaar presenteerde dezelfde onderzoeksgroep al een eerste versie van de Marine Skin. Ook die was gemaakt van siliconen. Grote voordeel is de buigzaamheid van het materiaal. Hoe de vis zich ook beweegt: de tag beweegt mee.
De nieuwste versie is robuuster dan die eerdere, bestand tegen grotere diepte en de helft kleiner. Daarnaast hoeft hij niet per se te worden geplakt op de vis, maar kan de tag ook worden omgehangen als een jasje. Vooral bij dieren met een gevoelige huid is dat een uitkomst.
Halve gram
'Dit systeem werkt tot op twee kilometer diepte, veel dieper dan tot nu toe mogelijk was', zegt Sohail Shaikh van KAUST in een persbericht.
Het geheel weegt niet meer dan een halve gram (drie gram inclusief 'jasje') en is al getest op roggen, haaien, zeebrasem en baarsachtigen.
Labtest
De gevoeligheid van de elektronica is met een factor vijftien vergroot ten opzichte van het vorige systeem. De verzamelde data betreffen onder meer de diepte waarop de vis zich bevindt, de temperatuur en het zoutgehalte van het water. Binnenkort worden ook sensoren toegevoegd die het zuurstof- en het koolstofdioxidegehalte van het water meten en de exacte geolocatie.
Inmiddels hebben de onderzoekers de Marine Skin een maand lang intensief getest in het lab. Daar lieten ze de tag tienduizend keer sterk doorbuigen terwijl die was ondergedompeld in uiterst zout Rode Zeewater. Ook daarna bleek het systeem nog prima te werken.
Beeld: KAUST