Het delen van laboratoria is een van de mogelijkheden om de zorg goedkoper en efficiënter in te richten. Dat betekent wel dat er meer transporten nodig zijn van onder meer bloed- en weefselmonsters en medicijnen. Een nieuw dronestation biedt daar uitkomst.

 Het Amerikaanse bedrijf Matternet, gespecialiseerd in dronelogistiek, testte al eerder de inzet van medische drones, in samenwerking met koeriersbedrijf UPS. Nu presenteert het bedrijf een speciaal station waar drones medische transporten kunnen oppikken en afleveren.

Het Matternet Station is een drie meter hoge standalone toren die bij of op het dak van een ziekenhuis of laboratorium wordt geplaatst. Elk station heeft binnenin plek voor een drone en vier medische transportmodules, die onder een gecontroleerde temperatuur worden bewaard. Het transport tussen de stations verloopt geheel geautomatiseerd.


Autonoom

Stel dat een ziekenhuis een bloedmonster wil versturen naar een laboratorium in dezelfde stad. De medewerker plaatst het bloedmonster in een roodplastic transportmodule, scant de QR-code en voert de bestemming in. Vervolgens plaatst hij of zij de module buiten in het Matternet Station. Binnenin het station wordt de transportmodule gekoppeld aan een drone. Zodra die startklaar is, opent de bovenkant van de toren zich als een bloem en vliegt de drone naar het station bij het laboratorium.

Elke stap die het pakketje aflegt wordt door de software geregistreerd en vastgelegd. De ontvanger krijgt bericht wanneer de drone aankomt bij het station, dat openklapt om de drone te ontvangen. Het communicatiesysteem in het station begeleidt de drone voor een precisielanding. Daar wordt de transportmodule afgekoppeld en de batterij verwisseld zodat de drone direct weer gereed is om uit te vliegen.

Tekst: Paul Schilperoord
Foto's: Matternet