Quantumcomputers, satellietnetwerken en brein-computer-interfaces: wat heeft de toekomst voor ons in petto? Daarover gaat podcastaflevering De wereld klikt door van NEMO Kennislink.

‘Ik ben er erg blij mee’, zegt quantum-engineer David Bakker van TNO, met de intonatie van iemand die een doos boodschappen aanpakt bij de voordeur. ‘Oh, ik had verwacht dat jullie zouden staan te juichen!’, reageert podcastinterviewer Edda Heinsman opgewonden.

Het is vroeg in de ochtend en zojuist heeft een groep wetenschappers op de campus van Delft met fotonen een quantumverbinding door de lucht tot stand gebracht, van het gebouw van TNO naar dat van de TU Delft aan de overkant.

Dat was spannend, zeggen de wetenschappers. ‘Het is niet makkelijk wat we doen, dus meestal blijkt het niet te werken.’ Maar nu geven de piekjes op het scherm toch echt aan dat het experiment is gelukt.  

De wereld klikt door

Heinsman is op reportage voor de aflevering De wereld klikt door van de Podcast Net Goed! van NEMO Kennislink. De podcastreeks gaat over het wereldwijde web, deze achtste aflevering over het internet van de toekomst.

Heinsman is een enthousiaste wetenschapsjournalist, die zowel de inhoud als de relevantie van de onderwerpen goed duidelijk weet te maken. De opzet is daarbij dat de luisteraar het brede verhaal krijgt voorgeschoteld tijdens het meeluisteren bij een experiment of rondleiding. Dat werkt uitstekend.

Satellietnetwerk

Als het eerste onderwerp is afgerond – het quantuminternet, dat technisch gezien de belangrijkste game-changer kan worden – volgt een rondleiding bij het European Space Research and Technology Center (ESTEC) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. 

Hier werkt men aan een Europees satellietennetwerk voor communicatie, IRIS2 genaamd, om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse netwerken zoals Starlink.

Geen internetbreinen

Het derde en laatste bezoek is aan de brein-computer-interfacegroep van het UMC Utrecht, waar wetenschappers volledig verlamde mensen met hersenimplantaten opnieuw laten communiceren.

Daar komt vooralsnog geen internet aan te pas, maar deze wetenschappers kunnen wél de fantasieën weerleggen dat menselijke breinen al bijna met internet zijn versmolten of computers gedachten kunnen lezen.

Onzin, zeggen ze, want de computer tapt alleen de signalen af naar de spieren die gezonde mensen bij het spreken gebruiken. Interessant!

Openingsbeeld: ESA

Net goed!

NEMO Kennislink | op alle podcastplatforms