Nederlandse robot opereert oog
Dit weekend mocht een robot voor het eerst helpen bij een oogoperatie. De robot van het Nederlandse Preceyes voltooide de operatie zonder problemen.
Preceyes, een spinout-bedrijf van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een robot ontwikkeld om chirurgen te helpen bij de ingewikkelder oogoperaties. Die vereisen vaak een uitzonderlijk vaste hand om de fijne delen van het oog netjes te kunnen behandelen. Het robotsysteem van Preceyes vertaalt de bewegingen van een chirurg naar de fijne gereedschappen waarmee in het oog geopereerd wordt. De robot filtert de grove bewegingen, zoals het trillen van de hand, eruit en geeft de chirurg meer controle over de operatie.
Precisie
Dit weekend vond in het John Radcliffe Hospital in Oxford, Groot Brittanië de eerste operatie op een mens plaats. In het oog van de patiënt werd een membraam van een honderdste millimeter dik verwijderd. Dat membraam blokkeerde het centrale zicht van de patiënt, die na de operatie van alle klachten verlost was.
Robots in de medische wereld zijn niet nieuw – de beroemde Da Vinci-robot wordt veel gebruikt voor prostaatoperaties - maar de precisie die nodig is bij een oogoperatie is ongekend. Een uitschietertje van een duizendste millimeter kan al onherstelbare schade aanbrengen aan de tere oogvliezen. Dat een robot uiteindelijk veilig genoeg blijkt om te helpen bij dit soort ingrepen is bijzonder.
Bloedingen
De BBC had toegang tot de operatie en deed er verslag van. De arts merkte de voordelen. Doordat de robot elke beweging van de chirurg dempt, verloopt de operatie met minder complicaties. 'Normaal begint het oog altijd wel een beetje te bloeden. Nu was dat niet het geval', vertelde de dienstdoende oogchirurg aan de BBC.
De komende tijd krijgen twaalf mensen een operatie met de Preceyes. Als die succesvol zijn staat niets de Nederlandse robot nog in de weg om de wereld van de oogchirurgie blijvend te veranderen.