Nederlandse bouw loopt voor in robotisering
De Nederlandse en Belgische bouw heeft meer robots dan andere landen. Maar wereldwijd gebruikt de bouw nog maar weinig robots, omdat ze duur zijn en niet goed kunnen omgaan met de chaos van een bouwplaats.
Dat blijkt uit een nieuw rapport dat ING vandaag publiceerde. Voor elke 10.000 mensen die wereldwijd werkzaam in de bouw zijn, is er 1,5 robot aanwezig. ING vergelijkt het met de industrie in Nederland en België, waar er bijna 200 robots zijn voor elke 10.000 werknemers.
Bouw moeilijk te robotiseren
'Dat grote verschil heeft een paar oorzaken', vertelt senior econoom Bouw & Vastgoed Maurice van Sante aan de telefoon. 'De structuur van de bouw is totaal anders dan die van de industrie. Bouw bestaat uit kleine klussen die telkens anders zijn. Vaak kan een bouwer niet zijn eigen ontwerp uitvoeren. Er is dus weinig voorspelbaar werk, terwijl robots daar juist in excelleren.' Daarnaast is de bouw een volatiele markt: nu gaat het goed, maar tijdens de crisis werd de bouw erg hard geraakt. Dat maakt grote investeringen (een robot kost minstens 20.000 euro) riskanter.
Van Sante denkt echter dat robots wel degelijk een plek hebben in de bouw. 'Als je projecten hebt waar veel hetzelfde moet gebeuren, zoals bij rijtjeshuizen, kunnen robots uitkomst bieden. Ook de groei van prefab in de bouw helpt; dan kan de robot in de fabriek werken, wat een makkelijker omgeving is.'
Meer robots dan Japan
Het feit dat Nederland relatief veel rijtjeshuizen kent, hoge loonkosten en dat de bouw groeit sinds de crisis zorgen ervoor dat ons land voorloopt op bouwrobotgebied. Zelfs Japan, het land dat beroemd is om zijn robotliefde, heeft in de bouw minder robotica rondlopen.
Dat er toch relatief weinig robots zijn in de bouw, betekent niet dat de sector conservatief is, vindt Van Sante. 'Als een techniek nuttig is voor de bouw, adopteren ze die juist heel snel. Kijk naar mobiele telefoons, of digitalisering. Dat vond razendsnel een plek.' Dat het met robots langzamer gaat, komt eerder doordat er minder plek voor hen is.
Banen niet in gevaar
De positieve kant van dit verhaal is voor de bouwvakker: die zal niet snel vervangen worden door een mechanische evenknie. 'Zelfs een metselrobot zal de metselaar niet vervangen', zegt Van Sante. 'Rechte stukken kan die wel, maar je hebt bij elk project zoveel niet-voorspelbare stukken metselwerk, dat er altijd vakmensen nodig blijven.'
Beeld: Mr. Brian