'Slim' textiel is vaak niet comfortabel en ongeschikt voor de wasmachine. Amerikaanse onderzoekers hebben daar nu een oplossing voor. Ze borduren de elektronica op het kledingstuk.

Wetenschappers van het College of Engineering van Purdue University ontwikkelden een nieuw textiel dat op gewone kleding kan worden genaaid en waarmee de drager tal van elektronische apparaten kan bedienen, zoals verlichting of een muziekspeler.

Tegelijkertijd is het materiaal luchtdoorlatend, waterafstotend en antibacterieel. Het kan ook gewoon in de wasmachine, stellen de onderzoekers in een artikel dat ze onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Functional Materials publiceerden.


Borduursel

'Eindelijk is er nu een manier waarmee bestaande kledingstukken kunnen worden veranderd in zelfopladend e-textiel', zegt onderzoeksleider Ramses Martinez in een persbericht. Het borduursel is eenvoudig aan te brengen, zonder dure apparatuur. De elektronica die erin zijn verwerkt, krijgen energie uit de lichaamsbewegingen van de drager, die het apparaat kan bedienen door er simpelweg overheen te schuiven of erop te drukken.


Afstandsbediening

Het basismateriaal van het nieuwe textiel is gewoon katoen, elastaan of wol. De stof wordt behandeld met sprays die hem geleidend en afstotend maken, om kortsluiting en corrosie te voorkomen. Daarop worden vervolgens met geleidende draad wrijvingsgevoelige nanogeneratoren (RF-TENGs) aangebracht. 

Het is alsof je een afstandsbediening draagt, zeggen de makers - maar dan een die dankzij het afstotende karakter van de stof ook geurtjes weert, regenwater, vlekken en bacteriën. Dankzij de coating kan het textiel talloze malen in een wasmachine worden gewassen, zonder dat dat enige schade veroorzaakt aan het materiaal, stelt Martinez.


Internet of Things

Martinez ziet een grote toekomst voor het gepatenteerde materiaal. Een apparaat kunnen bedienen via kleding die we continu dragen, maakt het een stuk makkelijk om te communiceren met bijvoorbeeld het Internet of Things, zegt hij. De onderzoekers gaan nu op zoek naar een bedrijf dat het materiaal in productie wil nemen. 

Foto: Ramses Martinez/Purdue University