Ook duikers worden ouder en moeten aan de leesbril. Het Nederlandse bedrijf SeeDeep Diving Optics ontwikkelde daarom een leesbril speciaal voor gebruik onder water.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Duiker Jos Groeneveld kwam op het idee toen hij moeite kreeg onder water details te bekijken en om zijn eigen duikhorloge af te lezen. De bestaande oplossingen vond hij niet fijn werken.

De eerste en tevens duurste mogelijkheid is een bifocale duikbril met permanente lezen die het zicht deels belemmeren. De tweede is plaklenzen op een gewone duikbril aanbrengen, maar die kunnen tijdens de duik nog wel eens loslaten.


Wat is de perfecte duikleesbril? 

In zijn zoektocht naar de perfecte duikleesbril bouwde Groeneveld eerst met wat draad en losse lenzen uit z’n gewone leesbril een prototype dat hij op zijn duikbril kon klemmen.

Aangezien het idee hem goed beviel, richtte hij samen met duiker en productontwikkelaar Bas Millenaar SeeDeep Diving Optics op om de bril verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.



Krasbestendige lenzen

De duikleesbril heeft twee krasbestendige kunststof lenzen met daartussen een metalen neusstuk. Aan beide zijkanten zit een metalen bevestigingsdeel voor een klemband rondom het hoofd.

De duikleesbril is verkrijgbaar in drie uitvoeringen, van geanodiseerd aluminium, roestvast staal en titanium, en met lenzen in verschillende sterktes.


Net als een gewone leesbril

De duikleesbril is net zo te gebruiken als een gewone leesbril. De duiker kan de bril op het neusstuk van het duikmasker zetten en ook verstellen.

Siliconen materiaal voorkomt dat het duikmasker beschadigd kan raken.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: See Deep