Een uitvinding van de Canadese École de technologie supérieure zet beweging van de kaak om in energie. Het prototype levert nog maar weinig stroom, maar wellicht kunnen gehoorapparaten binnenkort energie krijgen van de kaakspieren.


Proefpersoon tijdens de test van de energieopwekkende kaakband. Credit: Smart Materials and Structures/IOP Publishing

Het ontwerp bestaat uit een kinband die strak om de kaak van de drager zit. Door vervolgens kauwgom te kauwen, kan de kinband een kleine hoeveelheid energie opwekken. Voor onderzoekers die menselijke energie willen gebruiken om elektriciteit op te wekken, is de kaakbeweging één van de interessantste mogelijkheden. Tijdens het kauwen van het avondeten wekt een gemiddeld mens al zeven megawatt op.

De onderzoekers hopen met de kinband een manier te hebben gevonden om die kauwenergie te oogsten. De band bestaat uit piëzo-electrische vezelcomposieten (PFC), een materiaal dat bestaat uit elektroden, vermengd met een speciaal polymeer. PFC wekt een elektrische stroom op als het uitgerekt wordt. Door de kinband strak genoeg om de kaak te bevestigen, wordt het PFC geactiveerd en ontstaat er elektriciteit uit het kauwen.

De kinband valt te gebruiken om gehoorapparaten van stroom te voorzien. De batterijen die daar nu in gaan zijn niet goed voor het milieu en dit zou een groene oplossing zijn. Bovendien brengt de kinband volgens de Canadezen meer comfort voor gehoorapparaatdragers. Of de proefpersonen de kaakband ook comfortabel vonden is niet bekend.

Vooralsnog is de kinband nog weinig bruikbaar. Het prototype leverde bij een proef, waarin deelnemers een minuut lang kauwgom kauwden, slechts 10 microwatt op. Door in volgende modellen meer PFC-lagen toe te voegen, hopen de onderzoekers in ieder geval 200 microwatt op te wekken, genoeg voor een gehoorapparaat.

Het belangrijkste doel van de onderzoekers is batterijgebruik terugdringen. Door onze eigen energie te gebruiken, kunnen we geld besparen en het milieu ontzien. De kinband kost een paar tientjes en gaat lang mee, in tegenstelling tot de batterijen.