Op de High Tech Campus in Eindhoven hebben onderzoekscentra imec en TNO gisteren het Holst Centre Photonics Lab geopend. Met dit nieuwe lab voor supersnelle chips willen TNO en imec de ontwikkeling van nieuwe toepassingen op basis van ‘geïntegreerde fotonica’ versnellen.

 

Dit zijn toepassingen die gebruikmaken van chips met optische elementen erop, vaak in combinatie met elektronische onderdelen. Sectoren die gebruikmaken van fotonica zijn onder meer de auto-industrie (LiDAR-systemen), de gezondheidszorg (niet-invasieve diagnostiek) en de telecommunicatie. Maar de verwachtingen voor fotonica zijn hooggespannen. Analisten verwachten dat de wereldwijde markt voor fotonische chips in de komende vijf jaar zal groeien naar 1500 miljard euro.

Nieuwe bedrijven

Nederland heeft op het gebied van fotonica een goede positie; lees ook het achtergrondverhaal ‘Enschede en Eindhoven krijgen proeffabriek voor fotonische chips’ uit De Ingenieur van december 2024. Het is nu zaak om met fotonica-technologie nieuwe bedrijven te laten ontstaan. Daarvoor zet onder meer PhotonDelta zich in, dat ook meebetaalde aan het nieuwe lab op de High Tech Campus.

Twintig mensen

Het lab is al een paar weken geleden in gebruik genomen, schrijft het Eindhovens Dagblad  (ED). Dagelijks zijn er ongeveer twintig mensen aan het werk. Het lab wordt ook ter beschikking gesteld aan externe partijen, zoals startups op het gebied van fotonica. Zo wordt optimaal gebruikgemaakt van de vaak dure apparaten.

Aanvullende expertise

Met het nieuwe Holst Centre Photonics Lab willen imec en TNO onderzoek stimuleren, maar ook de strategische samenwerkingen tussen bedrijven en wetenschappers ondersteunen. TNO en imec brengen ieder hun eigen expertise in en vullen elkaar zo aan. Zo moet de samenwerking de fotonica in Nederland naar een hoger niveau tillen, aldus een persbericht van Holst Centre.

Onderzoeker werkt aan optische communicatie via een LiDAR-chip. Foto: Holst Centre

Afstand tussen auto’s

Toepassingen waar onderzoekers van Holst Centre en imec nu al aan werken, schrijft het ED, zijn onder meer een chip om het zuurstofgehalte in bloed te meten met een laser, en een systeem om de afstand tussen auto’s te meten, zodat die automatisch een veilige afstand kunnen houden.


Het Holst Centre is een samenwerking tussen de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO en het Belgische halfgeleideronderzoekscentrum imec, die loopt sinds 2005. Die twee partijen brengen in Holst Centre hun expertise samen op het gebied van draadloze sensortechnologie en flexibele elektronica. Bij Holst Centre werken ongeveer tweehonderd mensen.

 

Openingsbeeld: onderzoekers werken in het nieuwe Holst Centre Photonics Lab aan het ontwikkelen van een laser. Foto: Holst Centre