IJmuiden ziet CO2-zuinig staalproces naar India vertrekken
Tata Steel gaat in India een fabriek bouwen die gebruik maakt van technologie die is ontwikkeld bij de staalfabriek in IJmuiden.
Het gaat om staalproductie met een cycloonoven. Anders dan bij de traditionele hoogovenproces heeft die veel minder voorbewerking van de kolen en het ijzererts nodig, waardoor er met het cycloonproces zo’n 15 % minder CO2 wordt uitgestoten. Het proces kan ook gebruikmaken van schroot of biomassa, wat leidt tot verdere CO2-besparing, en kan vrijwel zuivere CO2 produceren die geschikt is voor opslag in de bodem (lees ‘Nieuwe ijzersmelter produceert helft minder CO2’). Momenteel draait in IJmuiden een proefinstallatie die zo’n 60.000 ton ruwijzer per jaar produceert. De nieuwe fabriek in het Indiase Jamshedspur krijgt een capaciteit van 500.000 ton per jaar.
Intellectueel eigendom
Tata Steel maakte het besluit tot de investering afgelopen vrijdag bekend in een gesprek met Nederlandse journalisten, zo berichtte de Volkskrant. Het bericht is ook bevestigd door de fabriek in IJmuiden. Het besluit is voor het Nederlandse bedrijf onverwacht: de technologie van de cycloonoven is bedacht in IJmuiden, in IJmuiden staat de proeffabriek, en in IJmuiden is alle knowhow beschikbaar. Maar al het intellectueel eigendom is in handen van Tata, dus dat concern kan zelf beslissen waar ze er verder mee aan de slag gaat.
Fusie met ThyssenKrupp
Ongetwijfeld speelt de komende joint venture van Tata Steel Europe met het Duitse ThyssenKrupp een rol. Die hangt nog op goedkeuring door de Europese Commissie; 19 maart wordt daarover een besluit verwacht. Tata wil de cycloon-technologie nu in zijn eigen thuisbasis India verder ontwikkelen. Daarvoor zullen ook deskundigen uit Nederland worden ingezet, zo laat woordvoerder Moens van de fabriek in IJmuiden weten.
Moens ziet het Indiase besluit als een erkenning van het succes van de cycloontechnologie. ‘Het is heel goed dat ermee een fabriek wordt gebouwd die commercieel levensvatbaar is.’ Het Indiase besluit betekent volgens hem ook niet dat er in Nederland geen grotere fabriek zal komen. Besluiten daarover zal de nieuwe joint venture moeten nemen.
De oorsprong van de cycloonoven
Het idee van het gebruik van een cycloonoven voor de productie van ruwijzer werd in de jaren zestig bedacht bij Hoogovens in IJmuiden. De oven heet cycloon, omdat er een ronddraaiend wervelbed in wordt gecreëerd waar een heet gas het ijzererts smelt.
Bij proeven in de jaren zestig lukte het produceren van ruwijzer in de cycloonoven nog niet goed. Het idee wordt in de jaren tachtig weer opgepakt, waarbij een bestaande convertor wordt gebruikt om het ijzererts te reduceren. Begin deze eeuw volgt dan een samenwerking met het Brits-Australische Rio Tinto, dat een smeltechnologie heeft ontwikkeld om met zuurstof en poederkool ruwijzer te maken. Dit proces blijkt perfect geschikt om aan de cycloonoven toe te voegen, en er wordt een proefinstallatie mee gebouwd die in 2011 van start gaat. Eerst om aan te tonen dat het produceren van ruwijzer lukt, vervolgens om het proces beter in de hand te krijgen.
Afgelopen jaar begon een duurproef van een half jaar, waarvoor ook installaties werden gebouwd voor de continue aanvoer van ijzererts en kolen in poedervorm. Deze duurproef is nog gaande.
Openingsfoto: transport van onderdelen van de cycloonoven in 2010. Foto Corus.