Jaarlijks doen zich zo'n 100 tot 200 nucleaire incidenten voor, waarbij verrijkt materiaal op verkeerde plekken terecht komt of wordt ontvreemd.



Jaarrapportage van alle nucleaire incidenten bij het Internationaal Atoomagentschap IAEA.

Gegevens over wat er met nucleair materiaal gebeurt zijn afkomstig van de Incident Database van het Internationale Atoomagentschap IAEA.

Het getal betreft niet-geautoriseerd bezit, diefstal of verlies en overige gebeurtenissen. Deze laatste categorie is overigens de grootste. Het afgelopen jaar waren er 21 incidenten van diefstal of verlies en 14 van niet-geautoriseerd bezit.

Opvallend is dat er rond 2007 een piek aan incidenten is van zo'n 200 in het jaar, die siensdien geleidelijk is gedaald tot 100 in 2012. Daabij tekent het IAEA aan dat de rapportages meestal en vertraging van een paar jaar kennen, en de aantallen oor 2012 dus nog zullen oplopen.

Van 1993 tot 2012 waren er 16 meldingen van incidenten met hoogverrijkt uranium of plutonium, meestal van enkele grammen, soms enkele kilo's. De IAEA karakteriseert de handelwijze van berokkenen als 'veelal amateuristisch'. Details over incidenten worden niet vrijgegeven.

Bij diefstal gaat het meestal om radioactieve bronnen die in de industrie of ziekenhuizen worden gebruikt. Meestal gaat het om langlevende isotopen als Iridium-192, Cesium-137 en Americum-241. In de meeste gevallen is het stralingsniveau van het gestolen materiaal beperkt.

Bij de overige gebeurtenissen is niet duidelijk wat de oorzaak is dat nucleair materiaal wordt gevonden op plekken waar het niet thuis hoort. Veel ervan wordt waargenomen met detectiepoorten in havens. Daarnaast is er sprake van toenemende 'besmetting' van de staalproductie met verontreinigd schroot. Die verontreiniging hoeft niet gerelateerd te zijn aan het menselijk gebruik van nucleair materiaal. Ook bij de olie- en gaswinning op zee kan zich radioactiviteit ophopen in pijpen en kleppen.

Het nucleaire materiaal omvat alle vormen van uranium, plutonium en thorium, zowel natuurlijk voorkomend als geproduceerd, of waarmee ander materiaal is besmet. Het gaat alleen om geregistreerde incidenten.


Lees meer in het nucleaire dossier van De Ingenieur.