Hoe Nibble Byteboard werd
Rolf Hut ziet elke maand iets bijzonders en schijft daar een column over. Deze maand: hoe een onmisbaar apparaatje noodgedwongen nog beter werd.
Het is even terugbladeren: in maart 2019 schreef ik hier over de Nibble, een soldeerpakketje van het bedrijf Velleman dat bestaat uit een printplaat waar al een aantal onderdelen op zitten en waar je de rest van de meegeleverde onderdelen zelf op moet solderen. Wie dat netjes doet, heeft daarna z’n eigen Arduino in elkaar gezet.
Eerstejaarsstudenten krijgen zo’n Nibble bij het begin van mijn vak design engineering voor fysici. Ze solderen hem zelf in elkaar en zijn er daarom een stuk voorzichtiger mee dan wanneer ik ze een kant-en-klare Arduino zou geven. Ze gebruiken het apparaatje gedurende de hele collegereeks. Houden ze het heel, dan mogen ze het houden.
Open hardware
Ik zeg in de vorige alinea ‘bestaat’, maar dat moet zijn ‘bestond’. Velleman (dat tegenwoordig de hippe naam Whadda gebruikt) heeft besloten te stoppen met de Nibble. Ik schrok toen ik weer een voorraad bij mijn leverancier kwam bestellen en hij me dat vertelde. Wat nu?
Gelukkig is de Arduino open hardware. Het oorspronkelijke Arduinobedrijf heeft het volledige ontwerp algemeen beschikbaar gemaakt: het bedrijfsdoel is niet winst maken, maar dat er zo veel mogelijk met deze uitvinding wordt gedaan, ook als de makers daar zelf niet per se miljardair van worden. Dat heeft geleid tot een heel ecosysteem aan bedrijven die kopieën, varianten en uitbreidingen voor de Arduino maken. Dit Arduino-ecosysteem heeft voor veel mensen, inclusief mijzelf, de drempel verlaagd om met elektronica aan de gang te gaan: voor hobby, voor werk en voor onderwijs.
Door die lage drempel voel ik me minder gehinderd om contact op te nemen met professionele bedrijfjes in de elektronica. Een bedrijf zoals SPI (small practical innovation) van eenpitter Rob Keij, die vanuit Heerhugowaard, en vanuit zijn rolstoel, zelf printplaten ontwerpt en fabriceert. Als ik Rob vraag of hij de open hardware-Nibble kan namaken, is zijn wedervraag of het niet direct moderner kan: met een USB-C-aansluiting. Natuurlijk, Rob: graag zelfs! Rob geeft het ding een nieuwe naam: Byteboard. Le roi est mort, vive le roi…
De Nibble bestaat niet meer, maar er is een nieuw ‘soldeer je eigen Arduinokit’ die mijn studenten nu in elkaar zetten: de Byteboard.
Rolf Hut is universitair hoofddocent aan de TU Delft, maker, spreker en schrijver.
Foto: Depositphotos
PS: Tevens ben ik van mening dat elektrische fietsen als brommers moeten worden gezien.