Het is vakantie bij De Ingenieur. Hoog tijd voor een overzicht van de beste nieuwsberichten van 2016 tot nu toe.


Als je de artikelen van het afgelopen half jaar bekijkt, valt een en ander op. Bijvoorbeeld hoe veel we over auto's, transport en mobiliteit schrijven. Met de schrik over dieselgate nog vers in het geheugen bracht het jaar vooral veel nieuwe dingen. Zo vond dit jaar in Nederland de Grand Cooperative Driving Challenge plaats, een wedstrijd voor autonome auto's waarin techniek getest wordt die over een paar jaar in normale wagens moet zitten. We gingen er zelfs voor naar Spanje om de teams te zien trainen. Dat we daarbij vanwege top secret tests van Mercedes en Volkswagen het terrein niet op mochten, maakte ons niks uit.

Maar er gebeurde meer. Platooningtests met vrachtwagens en gewone auto's op de openbare weg. Een (bijna) zelfrijdende auto tussen Ede en Wageningen en een zelfrijdende bus tussen Haarlem en Schiphol. Een auto op mierenzuur van een groep studenten uit Eindhoven.

En natuurlijk brak de Delftse Hyperloop door. Ook hier begon een stel studenten met een wild idee, dat inmiddels heel serieus is. Ze werden tweede bij de ontwerpwedstrijd en mochten een echt prototype bouwen. Dat lukte ze en nu gaan ze naar de VS om hun wagen te testen.

Al die (zelfrijdende) auto's zijn leuk, maar dit jaar werd eens te meer ook duidelijk wat de gevolgen voor omwonenden zijn. Want een huis naast de snelweg, is slecht voor de gezondheid van de bewoners, bleek opnieuw uit een rapport.
 

Medisch en banken

Was het dan tot nu toe vooral vervoersnieuws in 2016? Natuurlijk niet! De medische wereld omarmt techniek steeds meer, met fascinerende resultaten. En ook de bankierswereld gaat door technologie totaal veranderen. Angstvallig wachten de banken af wat de blockchain betekent voor hun business.

In de computerwereld zit men ondertussen ook niet stil. Zo denken ze daar aan dataopslag in DNA. Handig, want dat is veel langer houdbaar dan een harde schijf. Ondertussen woedt er een stille oorlog tussen overheden en techbedrijven, nadat Apple weigerde een iPhone van een moordenaar te ontgrendelen. Het Nederlandse kabinet toonde zich opvallend privacyminnend door voornemens te zijn geen achterdeur in software te eisen.
 

Robot

Laten we de komst van de robot niet vergeten, waarin zorg, ICT en elektrotechniek samenkomen. Als je nog op het vliegtuig stapt deze zomer: kijk eens of Spencer nog rondrolt in de vertrekhallen van Schiphol. De behulpzame robot leidt je zonder problemen naar de goede gate. Ook laaide de discussie over autonome wapens, die met kunstmatige intelligentie zelf keuzes over leven en dood maken, weer op.
 

Draaiorgels en schepen

Het was gelukkig niet alleen maar zware kost. Het ironische verhaal van de orgelbouwer wiens zelfgebouwde creatie vastzat op zolder, wekte meer dan eens gegrinnik op bij ons.

En het verhaal over de conservering van de middeleeuwse IJsselkogge is fascinerend in zijn absurditeit: het schip moet constant besproeid worden om het extreem geleidelijk te laten opdrogen, anders scheurt het stokoude hout.

Ook bracht 2016 ons de eerste serie waarin hackers worden verbeeld als normale mensen, en geen stereotype nerds, in Mr Robot. Het tweede seizoen is nu in de VS op televisie te zien.

 

Al met al bracht 2016 dus bergen interessant technieknieuws. Heb je het destijds gemist, dan is de vakantie de perfecte tijd om alsnog in een paar artikelen te duiken.
 

Beeld: Susan Murtaugh