Hechtdraad genereert genezend elektrisch veld
Hechtingen zijn nodig om wondweefsel bij elkaar te houden. Maar dagelijkse bewegingen geven spanning op de hechting en kunnen zo het herstel belemmeren. Chinese onderzoekers ontwikkelden een Âmechanisch-elektrische hechtdraad die wonden sneller doet genezen.
Het hechten van een wond na een operatie of een ongeluk is veilig, goedkoop en makkelijk uit te voeren door getraind zorgpersoneel. De hechtingen houden de wond dicht om infecties te voorkomen en de wond goed te laten genezen. Volgens onderzoek is dit genezingsproces verder te bevorderen door elektrische stimulatie van de beschadigde huid. Maar bestaande systemen daarvoor zijn nog relatief duur en groot omdat ze gebruikmaken van batterijen.
Chinese onderzoekers van de Donghua-universiteit bereikten hetzelfde effect met een speciale mechanisch-elektrische hechtdraad. Deze is gemaakt van een materiaal dat passief een elektrisch veld genereert wanneer de binnenste en buitenste vezels van de hechtdraad langs elkaar bewegen. Het idee hierachter is dat de dagelijkse bewegingen zorgen voor elektrische stimulatie die de wondgenezing versnelt in plaats van belemmert zoals bij gewone hechtingen. Het materiaal van de hechtdraad is oplosbaar in het lichaam.
Bij testen in het laboratorium en op ratten zagen de onderzoekers dat wonden aanzienlijk sneller helen met de elektrische hechtingen. Ze ontdekten dat fibroblasten, de belangrijkste cellen van het bindweefsel, sneller naar de wond gaan wat bijdraagt aan een sneller herstel. Ook vonden ze lagere concentraties bacteriën, wat suggereert dat ook de kans op infecties na operaties wordt teruggebracht. Medische proeven zijn nog noodzakelijk om het effect bij mensen te bepalen.
foto: Donghua University