Google lanceert modulaire smartphone
Dit jaar komt Google met een modulaire smartphone op de markt. Bepaalde functies van het apparaat zijn zo vrijelijk te veranderen: gewoon de gewenste module inklikken.
Met de modulaire smartphone bouwt Google voort op een idee dat in 2013 werd gelanceerd onder de naam Phoneblocks. Verschillende componenten worden met elektrische contacten aan elkaar geklikt tot een werkend apparaat. De modulaire opbouw maakt het mogelijk de telefoon naar wens samen te stellen. Google verwacht eind dit jaar commerciële versie te introduceren op het eiland Puerto Rico. De prijs van het basismodel komt te liggen tussen de $ 50 en $ 100.
Afgelopen week presenteerde Google de Spiral 2, die een iets andere aanpak volgt dan Phoneblocks. De voorkant van het dunne metalen frame heeft een groot scherm, een module voor telefoonontvangst en een nabijheidssensor. De achterkant bevat contactpunten voor het inklikken van acht verschillende rechthoekig gevormde modules. Dat kunnen zijn een camera, usb-lader, wifi en bluetooth-zender, de processor, een batterij en wat niet meer. Het scherm en de ontvangstmodule aan de voorkant zijn ook vervangbaar. De ribben in het frame zijn er niet alleen voor stevigheid en compartimentering,via deze vindt ook transport van data en radiosignalen en stroomverdeling plaats. Alle componenten worden met magneten in het frame op hun plaats gehouden. Het is mogelijk de modules te verwisselen zonder het toestel uit te zetten.
De modulaire opbouw maakt een veel grotere variëteit aan eigenschappen van de telefoon mogelijk dan met de huidige alles-in-een modellen. Iemand kan bijvoorbeeld kiezen voor een camera met een zoomlens,een sensor die luchtvervuiling meet of een telefoon met alleen de basisfuncties.
Minstens zo belangrijk is dat Google de productie van de modules uitdrukkelijk openstelt voor andere bedrijven, zodat er bij het ontwerpen en produceren van nieuwe modules een soortgelijke 'wedloop' ontstaat als bij het maken van apps. De ontwerpspecificaties voor de modules zijn vrijgegeven. Voordat de Spiral op de markt komt moeten er minstens twintig verschillende modules beschikbaar zijn, aldus Google. Het apparaat draait op een aangepast Android besturingssysteem.
Het maken van een modulair apparaat blijkt overigens geen sinecure: vorig jaar lanceerde Google de Spiral 1, maar tot een echt goed werkend apparaat is die versie nooit gekomen.
Het zogeheten Googe-Araproject dat de modulaire smartphone ontwikkelt, komt voort uit het elektronicaconcern Motorola. Toen Google dat begin vorig jaar aan het Chinese Lenovo verkocht, bleef de groep die de modulaire telefoon ontwikkelde bij Google.