Een goedkoop metaalpoeder kan, wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, water binnen enkele seconden desinfecteren. Met een magneet is het poeder terug te ­winnen voor hergebruik. 

Het voordeel van het poeder, ontwikkeld door weten­schappers aan Stanford University en het SLAC National Accelerator Laboratory, is dat bij deze methode geen giftige bijproducten achter­blijven, anders dan bij andere chemicaliën.

Ook werkt het poeder veel sneller en zonder het gebruik van elektriciteit dat nodig is voor het kunstmatig ultraviolette licht dat vaak wordt gebruikt in water­zuiveringsinstallaties.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Metaalpoeder

Het metaalpoeder, een mengsel van aluminium­oxide, molybdeensulfide, koper en ijzeroxide, hoeft alleen te worden opgelost in water en blootgesteld aan zonlicht. Door ‘samen te werken’ kunnen de metalen binnen zestig seconden miljoenen E.coli-­bacteriën doden.

Zonlicht zet de reactie in gang. Fotonen uit zonlicht bevrijden elektronen uit het molybdeensulfide en het koper. De losse elektronen reageren met watermoleculen tot waterstofperoxide (H2O2) en hydroxylradicalen (OH), die beide tot de meest reactieve van de zuurstofradicalen behoren. 


Zuurstofradicalen

Die radicalen doden bacteriën in het water binnen enkele seconden door hun celmembranen ernstig te beschadigen. Wanneer de zuurstofradicalen niet binnen enkele seconden reageren breken ze af tot water en zuurstof. Daarom is het water binnen enkele seconden drinkbaar.

Vanwege het ijzer in het poeder is het na gebruik met een magneet weer terug te winnen voor hergebruik. 



Drinken uit vervuilde waterbronnen

Het poeder zou uitkomst kunnen bieden voor mensen wereldwijd die geen toegang hebben tot schoon drinkwater, suggereren de onderzoekers. Ook backpackers en wandelaars zouden het voor vervuilde waterbronnen kunnen gebruiken. 

Vooralsnog is het poeder alleen getest op E.coli, de bacterie die maag- en darmziekten kan veroorzaken en levensbedreigend kan zijn. Of het middel ook werkt tegen virussen en parasieten moet nog worden onderzocht.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto boven: Depositphotos; infographic: Yi Cui