Drones lossen personeelstekort in fruitteelt op
Steeds minder mensen willen nog werken in de fruitteelt. Het Israëlische bedrijf Tevel denkt de oplossing te hebben: drones die appels plukken. Dankzij verschillende technologische oplossingen plukt een vloot van drones een appelboomgaard zo leeg.
Wanneer appels rijp zijn, moeten ze snel worden geplukt, anders vallen ze op de grond en rotten daar weg. Alleen is het probleem: op veel plekken op de wereld hebben mensen geen zin meer in het harde werk dat fruit oogsten is, en dat maar matig wordt betaald.
Enter de robots van het Israëlische bedrijf Tevel, vliegende robots welteverstaan. Het bedrijf heeft een heel systeem bedacht van drones die in een appelboomgaard zo snel mogelijk de sappige vruchten van de boom kunnen halen.
Deze video laat zien hoe dat gaat:
Uitdagingen overwinnen
Dat ziet er eenvoudig uit, maar hierbij heeft het bedrijf verschillende technologische uitdagingen moeten overwinnen. Op de eigen website vertelt Tevel daar wat over.
Ten eerste de stroomvoorziening van de drones. Zou je dergelijke kleine drones op een eigen accu laten vliegen, dan is die vaak al na een half uur leeg. Niet handig in een boomgaard als je plukkers twee keer per uur aan het stopcontact moeten. Tevel heeft het opgelost door zijn drones met een kabel aan een basisstation vast te maken dat stroom levert.
Rijpheid meten
Volgende probleem: waar hangen de appels en welke zijn rijp en klaar om te worden geplukt? Daar komt geavanceerde software voor beeldherkenning bij kijken. Die maakt ten eerste een onderscheid tussen het bladerdek van de appelbomen en de vruchten. Vervolgens is de software ook in staat om de grootte van de appels te meten en de mate van rijpheid, aan de hand van de kleur (hoe gaat dat bij niet verkleurende appelsoorten?).
Zuignap
En ten slotte heeft Tevel blijkbaar iets gevonden op het plukken van de appel, een delicaat klusje. Aan de beelden te zien gebeurt dat met een zuignap op de drone, die zich middels onderdruk op de appel vastzet. Als de drone dan naar achteren beweegt, laat de appel (als het goed is) los. De drone deponeert de geoogste vrucht vervolgens op het basisstation (dit werkt nog niet optimaal, want er liggen nog een hoop appels op de grond).
Geen huisvesting en ziektekostenverzekering
De drones kunnen dag en nacht werken, worden niet moe, en hoeven ook geen huisvesting en ziektekostenverzekering, meldt het bedrijf fijntjes.
Het systeem is nog niet op de markt, maar het wordt later dit jaar in de praktijk getest in boomgaarden in Spanje, Italië en de Verenigde Staten.
Beeldmateriaal Tevel