Doorzichtige zonnecel
Door alleen het infrarode deel van het zonlicht te gebruiken is het gelukt een zonnecel te produceren die vrijwel transparant is. De efficiency laat met 0,4 % nog te wensen over.
Al langer zijn er pogingen om doorzichtige zonnecellen te maken zodat ze tegelijkertijd als venster kunnen dienen, maar tot nu toe met weinig succes: het glas hield een tint. Materiaalkundigen van de Michigan State University lijken nu meer succes te hebben door het gebruik van fluorescerende organische zouten. Deze absorberen het infrarode deel van het zonlicht, en stralen vervolgens zelf infrarood licht uit, waarvan een deel naar de zijkant gaat, waar een strip met zonnecellen is gemonteerd. Het zichtbare deel van het zonlicht blijft vrijwel ongemoeid.
De efficiency is nog minimaal, maar volgens onderzoeksleider Richard Lunt zijn er opties genoeg om die te verbeteren. ‘Vijf procent moet haalbaar zijn.’ Het voordeel van deze transparante zonnecel is dat ze veel breder toepasbaar zijn, vanaf de display van mobiele telefoons tot aan de gevels van gebouwen.