Delft vierde dit voorjaar het succesvolle tienjarige bestaan van YES!Delft. De incubator krijgt er zelfs een extra gebouw bij, gericht op biotechnologie. Met het science park als geheel, genaamd Technopolis, schiet het nog niet zo op.

Work hard, play hard staat er op de zijkant van een mobiele biertap in de open ruimte van YES!Delft. De incubator laat zich erop voorstaan dat start-ups hier een zeer intensief programma krijgen. Groepsdruk van mede-ondernemers en coaches die beslissingen forceren moeten ervoor zorgen dat de veelal jonge ondernemers niet afwachten totdat de opdrachten binnenkomen, maar flink doorpakken bij het bedenken van hun bedrijfsplan en het realiseren van innovaties.

Maar tussendoor zorgt YES!Delft dat er alle gelegenheid is om even op adem te komen. Er staat een tafeltennistafel en een voetbaltafel, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. En er staat een mini-koelkast met steevast een fles champagne erin. Soms gaat er wel twee keer per week een ‘champagnealarm’ af: iedereen krijgt dan een berichtje via een app dat er wat te vieren is, bijvoorbeeld een start-up die zijn eerste investering binnen heeft.

Extra gebouw

Het gaat goed met YES!Delft. In tien jaar tijd zijn er 150 bedrijven op weg geholpen. Dat heeft geresulteerd in ruim duizend banen en een totale investering in die bedrijven van ruim € 135 miljoen. Ondanks de strenge selectie groeit het jaarlijkse aantal aanmeldingen voor het incubatorprogramma. Mede daarom krijgt YES!Delft er een extra gebouw bij, dat via een loopbrug met het huidige gebouw wordt verbonden. Maar het gebouw komt er ook omdat de TU Delft, en daarmee ook YES!Delft, zich nog meer op biotech gaan richten. Het nieuwe gebouw krijgt meer labruimte, dat aan de specifieke hoge eisen van biotechnologie voldoet.

Leeg terrein

De biotech-sector is nu al goed vertegenwoordigd in Delft. DSM heeft bijvoorbeeld al een Biotech Campus aan de andere kant van de stad, en met de komst van het Delfste Applikon heeft het nieuwe science park Technopolis zijn eerste biotechbedrijf. Dit park, dat 24 hectare groot is, is vooralsnog schaars gevuld. YES!Delft, het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse technologiebedrijf 3M en softwarebedrijf Exact hebben er een kantoor op een zichtlocatie (langs de snelweg), maar daartussen is nog een groot leeg terrein.

Volgend voorjaar moet het nieuwe biotech-gebouw van YES!Delft gereed zijn. Start-ups staan in de rij voor deze incubator, maar biotechstart-ups hebben zich nog niet gemeld. Dus het is nog even afwachten of de biotech ambitie van Technopolis gerealiseerd kan worden, en niet concurreert met de Biotech Campus van DSM, of met Leiden Bio Science Park, waar de onderzoeksfaciliteiten ook state-of-the-art zijn. Want: hoeveel biotech campussen kun je hebben binnen 25 vierkante kilometer?