Het Amerikaanse frisdrankconcern Coca-Cola investeert in het Nederlandse bedrijf Ioniqa, dat komend jaar een proeffabriek voor de recycling van de veel gebruikte kunststof PET in gebruik gaat nemen. Voor Ioniqa betekent dit een erkenning van zijn nieuwe technologie.

Read this article in English

Ioniqa, een spin-off van de TU Eindhoven, heeft een veelvuldig bekroonde techniek ontwikkeld om alle soorten en kleuren PET (polyetheentereftalaat) hoogwaardig te kunnen recyclen. Ons tijdschrift nam indertijd de Ioniqa-techniek op in de lijst van Het beste van 2016.


Tot moleculair niveau

Het bedrijf breekt de kunststof af tot op moleculair niveau tot gezuiverde polymeerbouwstenen, die weer zijn te gebruiken als grondstof voor PET van hoge kwaliteit (lees ook: Oneindig recyclebare PET-fles). In de industrie geldt dat als een doorbaak, want gemiddeld wordt tot nu toe niet meer dan 10 % van het PET-materiaal gerecycled. Probleem is steevast dat bij de mechanische recycling de kleurstoffen en andere verontreinigingen niet verwijderd kunnen worden, waardoor het PET steeds donkerder en uiteindelijk onbruikbaar voor verwerking tot flessen en verpakkingen.

De Amerikaanse investering moet helpen de recyclingtechnologie versneld op te schalen, meldden beide partijen donderdag in een gezamenlijk persbericht. Ioniqa bouwt momenteel in Geleen aan de eerste PET-recyclingfabriek ter wereld (lees ook: Eerste PET-recyclingfabriek komt in Geleen). Die moet halverwege komend jaar worden opgeleverd. 


Deuren geopend

Ioniqa-CEO Tonnis Hooghoudt beschouwt de investeringsdeal met Coca-Cola als een belangrijke opstap voor de marktintroductie van de recyclingtechniek. 'Natuurlijk moeten we in de proeffabriek nog bewijzen dat die werkt, zelf zijn we daar al van overtuigd. Maar de deal met Coca-Cola betekent dat de wereldleider bij het gebruik van PET-flessen onze technologie interessant genoeg vindt om erin te investeren en dat ze ook geïnteresseerd zijn om bij bewezen prestatie er een licentie op te nemen. Dat zal voor ons vele deuren openen', zo zegt hij desgevraagd.
 


Coca-Cola stelt dat de investering past in de mondiale visie van het frisdrankencocern om vanaf 2030 enkel nog verpakkingen te gebruiken die voor ten minste de helft van gerecycled materiaal zijn gemaakt. 

Ioniqa strikte eerder dit jaar al Unilever als partner. Dat bedrijf heeft de ambitie uitgesproken vanaf het jaar 2025 enkel nog volledig herbruikbare, recyclebare of composteerbare verpakkingen te zullen gebruiken.  

Openingsbeeld: door gebruik van katalysatoren wordt vervuilde PET in het flesje links volledig gereinigd tot herbruikbare grondstof voor PET. Foto Ioniqa.