Britse raketracewagen beleeft roemloos einde
De raketracewagen Bloodhound zal niet toekomen aan zijn snelheidsrecord van 1050 mijl per uur (1690 km/h). Het Britse initiatief dat lang fungeerde als voorbeeldproject over het belang van techniek, moet stoppen vanwege gebrek aan financiering.
Het is een roemloos einde voor een gedurfd project dat juist komend jaar had moeten resulteren in een recordpoging op het Zuid-Afrikaanse zoutmeer Hakskeen Pan. ‘We hebben er geen financiers voor kunnen vinden’, zo citeert de BBC Andy Green, een van de initiatiefnemers van Bloodhound.
Recordhouders
De raketracewagen was bedoeld om de magische grens van 1000 mijl per uur te doorbreken. De Bloodhound SSC (Super Sonic Car) moest een snelheid van 1050 mijl per uur (1690 km/h) kunnen klokken.
De initiatiefnemers Richard Noble en Andy Green hebben al 25 jaar het landsnelheidsrecord in handen. In 1998 brak Green met de ThrustSSC voor het eerst de geluidsbarrière op het land. De Bloodhound SSC moest het oude record met zo’n 460 km/h verbeteren.
Raketmotor
Om die snelheid te halen werd de 12,8 m lange wagen uitgerust met een EJ200-straalmotor en een Falcon-raketmotor. Deze twee installaties liggen boven elkaar en bevinden zich direct achter de cockpit. De EJ200, die normaliter de straaljager Eurofighter Typhoon aandrijft, levert een maximale stuwkracht van 89 kN. De Falcon is een hybride raketmotor waarbij een stuwstof vast is en de andere (de oxidator) een vloeistof of gas. De motor van Lockheed Martin geeft maximaal 111 kN voortstuwing. De twee motoren moeten de Bloodhound SSC in ongeveer 40 s op topsnelheid brengen. Het 6400 kg wegende voertuig beschikt tevens over een twaalfcilinder verbrandingsmotor, die de brandstofpomp voor de raket aandrijft. Download hier de technische tekening van de Bloodhoud die De Ingenieur in 2011 presenteerde (pdf).
Educatieproect
Gaandeweg groeide Bloodhound uit tot niet alleen een technisch huzarenstukje, maar ook als een inspiratieproject om bij jongeren de belangstelling voor techniek te stimuleren. Daarvoor werd een speciaal Bloodhound Education Program opgezet. En bijvoorbeeld softwarebedrijf Oracle kondigde eerder een samenwerking met het Bloodhoud Educatieprogramma aan.
Voor 250.000 BP te koop
Vorig jaar deed het racemonster een eerste publieke test op de landingsbaan van een vliegveld in Cornwall, waarbij een snelheid van 200 mijl per uur (321 km/h) werd gehaald, zie ook de video hieronder.
Volgens Green was er een bedrag van 25 miljoen Britse pond (€ 28 miljoen) nodig voor het doen van de snelheidspoging. Green verklaarde dat belangstellenden de raketracewagen nu voor 250.000 Britse pond kunnen kopen.