Betalen zonder pinpas bij AH
Klanten kunnen bij een vestiging van Albert Heijn nu zonder pinpas betalen, met hun telefoon of klantenkaart. Een primeur in Nederland, maar in het buitenland gaat contactloos betalen nog veel verder.
Het ziet er makkelijk uit: in plaats van in de rij te staan bij de kassa, kan je nu je (Android-)telefoon of een speciale (klanten)kaart tegen het prijsbordje aanhouden. Dat geeft een piep, een groen lichtje, en je mag de boodschappen in je tas stoppen. In de AH to go in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam kunnen de klanten dankzij dit systeem nog sneller winkelen.
Albert Heijn liet klanten eerder al zelf de boodschappen scannen en afrekenen. Daarvoor moest je echter wel langs een kassa nadat je je boodschappen bij elkaar hebt gescharreld. Dit nieuwe systeem haalt die stap weg; je scant de waren bij het schap en stopt het vervolgens in je tas. Tien minuten na de laatste scan wordt het totaalbedrag van je rekening afgeschreven.
NFC-chip
Het systeem werkt met near field communication (NFC), een techniek die op korte afstand radiosignalen stuurt naar een ontvanger. De ontvangers zijn in dit geval de prijskaartjes die allemaal een unieke 'vingerafdruk' hebben. De kaart wisselt informatie uit met het prijskaartje en zo koop je spullen. ALbert Heijn heeft speciale prijskaartjes laten ontwikkelen die de NFC-tech aan boord hebben.
In veel Android-telefoons zit een ingebouwde NFC-tag. Ook de iPhone heeft er één, maar die is nog niet breed vrijgegeven door telefoonbouwer Apple. Daarom is dit betaalsysteem nu niet bruikbaar op een iPhone.
Privacy
Als je gemakkelijk wil betalen moet je wel veel informatie overhandigen aan de grootgrutter. Bankrekening en telefoonnummer zijn nodig om de app te gebruiken, en Albert Heijn houdt bij welke boodschappen je precies koopt. Dit dient onder andere voor een spaarsysteem voor fruit, croissants en koffie. 'Met vijf koffie krijg je er één gratis, en dat gaat volautomatisch', vertelt Albert Heijn-woordvoerder Anoesjka Aspeslagh. Alle andere boodschappen die je koopt worden ook bijgehouden. 'In de toekomst kunnen we die informatie misschien gebruiken voor persoonlijke kortingen, zoals dat nu ook gaat met de bonuskaart'.
Sensoren zien wat je koopt
Voor Nederland is dit contactloze betaalsysteem een primeur, maar in de rest van de wereld zijn supermarkten al een stuk verder. In Shanghai, China, staat al sinds 2017 een winkel waar je de etiketten kan scannen en vervolgens de winkel uitloopt. Het idee lijkt erg op dat van AH, maar was de supermarktketen dus te snel af. Bovendien functioneert die winkel op alléén maar dit systeem, terwijl in de AH to go winkels ook afrekenen bij de kassa een optie blijft.
Nog verder gaat het in de Verenigde Staten. Daar hoef je niets te scannen: de techniek regelt daar alles. Webgigant Amazon opende begin dit jaar een winkel waar je alleen nog een app op je telefoon scant als je de winkel binnenloopt via een poortje. Vervolgens houden camera's bij wie je bent, waar je loopt, en sensoren in de schappen kijken wat je pakt. Loop weg uit de winkel en de computer maakt de balans op en zet de rekening op je bij Amazon geregistreerde creditcard.
De techniek bleek bij de opening niet feilloos; mensen met overeenkomstige lichaamsbouw of gezichten werden vaak met elkaar verward door de 'slimme' camera's. En kinderen gooiden roet in het eten door dingen uit het schap te pakken en ergens anders in de winkel terug te zetten.
'Voor ons is zo'n systeem niet handig, omdat je bij Amazon Go maar op één plek naar binnen kan, en daar je telefoon moet scannen. Bij AH to go zijn er vaak juist heel brede ingangen, en we willen dat ons systeem helpt om mensen zo snel mogelijk in en uit de winkel te gaan. Neem de broodafdeling: die zit helemaal aan de rand van de winkel. Als je een croissant wil hoef je geeneens de winkel in te lopen met ons systeem.'
Werkt zo'n makkelijk systeem geen diefstal in de hand? 'Door de piepjes en het groene licht, de drukte in de winkel én de aanwezigheid van personeel heb je veel sociale controle', denkt Aspeslagh. 'En onze ervaringen met het zelfscannen laten zien dat het meevalt met de hoeveelheid diefstal.'
Opstoppingen
Aspeslagh denkt dat dit systeem helpt om opstoppingen te voorkomen. 'Het contactloos betalen duurt maar een seconde, dus je bent zo weer weg. En nu kan je ook je koffie zo kan betalen, terwijl er op plekken waar het niet kan vaak grote rijen bij de kassa staan voor koffie. De doorstroming wordt hierdoor beter.'
Albert Heijn heeft geen plannen om dit systeem in 'gewone' winkels door te voeren. 'In AH to go draait het om de snelheid, en daar is dit systeem geschikt voor. In normale winkels speelt dat een minder grote rol.' Aanstaande maandag zal een to go-filiaal in Amsterdam Centraal Station het systeem introduceren. 'Dat is een heel ander soort winkel dan die in het AMC, dus dat wordt spannend. We willen zien hoe het daar gaat, of mensen er wel op zitten te wachten. Daarna zal het in alle to go-winkels uitgerold worden.'